♥ Jom Follow ♥

Thursday, 26 May 2016

Tempat Makan Sedap: Restoran Jemari Kelana Jaya

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum.



Siang tadi lunch kat sini. Makyong ngidam nak makan daging goreng kunyit.. Restoran Jemari namanya. Restoran Jemari ni dah pernah dijajah oleh team Jalan-jalan Cari Makan yang dihoskan oleh Ikram Dinzley.




Gambar menu ni ehsan Zomato.

Haa.. Kalau dah sampai sini, wajiblah mencuba menu kerabu kangkung. Jangan lupa, singgah di restoran tomyam, wajiblah try sup tomyamnye sekali. Kami dah pernah try tomyamnye. Kali ni cuba menu lain pulak.


Tadaa.. Menu kitorang nasik putih + daging kunyit (2 set), Kerabu kangkung dan daging masak kicap. Sambal belacan memang takleh tinggal. hihihi..

Overall, restoran ni standard OK lah. Kalau dari 5 bintang, saya bagi 4 bintang sebab tak rasa ada apa-apa yang speacial dengan menunya. Rasanya mungkin sedap sikit la.. Kalau nak ke sini, boleh ke alamat macam bawah ni:

Jemari-Thai Cuisine
C-G-05, Jalan SS6/5B,
Dataran Glomac
46300 Kelana Jaya, 
Petaling Jaya
03 - 78062413

Selamat mencuba!

Online Scammer: Hati-hati dengan penipu online.

Bismillahirrahmanirrahim.


Artikel ni bukan nak mengaibkan sesiapa. Sekadar peringatan dan pengajaran. Sebagai pengguna Facebook, Instagram, Blogger dan lain-lain media sosial, saya sangat mudah terpengaruh dengan iklan jualan secara online. Yelah, kita pun berniaga jugak jadi saya sangkakan semua peniaga sama jujur macam kita. Malangnya, dalam pada beringat tu, tak sangka saya pun jadi mangsa online scammer ni.

Kisahnya berlaku bulan Mac 2015, tahun lepas. Jumlahnya hampir RM10 ribu. Sebelum ini, saya tak ceritakan pada umum sebab masih trauma dan dalam keadaan in denial. Plus, malas nak dengar orang bagi ceramah dan membebel macam duit dia yang kena tipu. Tapi hari ni, saya rasa kena juga share apa yang saya tahu.

Medium yang saya guna > Lazada. Ya, bukan setakat Lazada, di Mudah.Com, Lelong dan macam-macam jenis website popular, semuanya ada Ular Beracun ni. Plan saya, nak belikan hadiah handphone untuk Mr Yobo. Macam biasa, jumpa berkenan di hati, cuci mata dulu 2-3 hari sebelum beli. Saya pilih handphone Samsung Galaxy Note 4. PM pada seller untuk dapatkan detail produk. Seller minta untuk whatsapp supaya senang berurusan dan dia pun akan beri harga sama macam di website.

Memang medium whatsapp lebih mudah berurusan sebab boleh dapat info n gambar-gambar produk dengan segera. Dan whatsapp jugak jauh lebih mudah menipu. Seller ni kata dia tinggal di Johor Bahru dan dia ambil produk dari kedainya di Changi airport Singapore dan mudah nak dapat sebab hari-hari keluar masuk Singapore. Katanya, dia bawa masuk dalam kuantiti sikit, so tak kena import tax sebab bukan masuk as commercial.

Dan...urusan jual beli pun bermula.

Transfer pertama > Harga 2 handphone berjumlah RM3+++.00

Selesai pembayaran, dia promote Samsung Gear Watch. Harga Asal RM450, nak jual RM250 sebab nak habiskan stock dan dia bagi murah sebab dah beli 2 handphone dengan dia. So beli 2 untuk setkan dengan handphone tadi. Jumlah RM500.

Tiba-tiba dia kata kena bayar VAT (kat Malaysia kita panggil GST) berjumlah RM4++. Masa ni dah start marah sebab tadi takde cite ada caj tersembunyi. Dia cakap dia akan selesaikan urusan pos melalui kurier pada hari yang sama.

Jam 2 petang, dia whatsapp minta check emel. Whatsapp dia nampak cam urgent. Dia desak sesungguh-sungguh suruh bukak emel dari pihak kurier (kita ni dahla jenis cepat panik). Bila buka, pihak kurier suruh buat payment utk pelepasan kastam singapore. Masa ni dah pelik dah sebab dia cakap xde kena caj import.. Tapi pastu dia cakap nanti masa barang sampai, dorang bagi balik duit tu.  Untuk celarance kt kastam je. Amaun dia RM3+++.00. Paling musykil sebab dia bagi no akaun individu, bukan nama kurier ke pe. Tapi masa ni pun xinsaf lagi.. transfer jugak 3k tu. Mungkin Allah nak tunjuk, payment tu kena hold sebab CIMB kata ada potential fraud. So terus cancelkan payment. Atas nasihat pihak bank, diorang suruh buat semua payment atas nama syarikat supplier je.
Punya la gigih scammer ni, siap buat website kurier lagi. Kalau bukak link www.wwexlinks.com/wwideexpress ni memang korang pun xkan terasa ni fake punya website..

 So transfer kat akaun syarikat. Sebabkan bank kata, transfer ke akaun syarikat baru confirm urusan jual beli tu valid, so rasa konfiden datang balik. Tambah lagi seller tu pujuk dan dalam masa sama mendesak suruh wat payment laju-laju. Kalau kena tangkap dia ni, memang rasa nk hempuk sekuat hati. Dalam hati masih ada rasa suspicious, so saya emelkan ke Changi Airport untuk dapatkan kepastian tentang customs clearance ni. Malangnya mereka reply terlalu lambat dan payment telah pun dibuat.



Ingatkan dah selesai urusan ni. baru nak tarik nafas lega sambil berbaring-baring tunggu barang sampai, seller whatsapp suruh check emel dari pihak kurier.


Haa.. nampakkkk.. masa ni darah dah naik sampai hujung kepala dah. terus maki hamun seller tu. Tp dia relax je pujuk. End up, paksa dia yang buat payment tu. Dahla dia bagi akaun individu lagi. Tak lama lepas tu, dapat emel dari pihak kurier.


Kejadian sebelum ni semuanya berlaku pada hari Jumaat. Seller keep on pushing sebab katanya hari Sabtu Ahad takleh buat delivery. Sebabkan dah rasa dorang scam, terus call Airport Changi untuk pengesahan. Sebabnya dalam website kurier tu bagi detail camni.


End up, memanjang maki hamun seller tu. Tapi seller tu wat bodo je sambil nak menipu lagi kata dia baru first time guna kurier tu la bagai. Sebabkan trauma dan masih dalam keadaan in denial dek kejadian tu, tak cerita langsung kat Yobo. Sebab tengah frust. Kite nak bagi adiah special kt dia, lain pulak jadinya. Tak pasal-pasal lesap duit kita. Dan trauma tu menyebabkan saya taknak ingat pun detail kes ni sebab setiap kali ingat mesti rasa seram sejuk satu badan. 

Tindakan pertama yang saya buat ialah report polis. Sarjan Marina dari Bahagian Jenayah Komersial Putrajaya yang handle kes saya. Malangnya sampai bulan Julai, senyap sepi  takde berita sehinggalah saya contact beliau semula. Sarjan Marina nasihatkan untuk buka kes di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM). InsyaAllah saya akan share cerita di TTPM tu ye. 

Ini kali kedua saya ditipu online. Cuma amaunnya jauh lebih merugikan dan traumanya lebih besar berbanding yang pertama. Pendek kata, kalau dah namanya penipu, ada je akal liciknya nak menipu. Sampaikan website kurier tu pun sanggup buat macam real.. Mudah-mudahan insaf la dorang ni dan dapatla balasan setimpal kat dunia. Kalau tanggung balasan kat akhirat nanti, jenuh pulak dorang nak mencari saya balik kt padang mahsyar tu. hohoho

p.s: Terkadang ada masa saya termengeluh "kenapalah benda camni jadi kat aku?" Tapi kalau lah benda ni tak terjadi, mungkin saya pun tak dapat rasa hikmahnya pengajaran di sebalik kerugian tu.



































Tuesday, 24 May 2016

Tabung Haji Online

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum..

Hari ni terasa rajin nak share tentang Tabung Haji. Saya sangat suka akses secara online. Kalau dulu, semua urusan Tabung Haji dan ASB perlu dibuat di Tabung Haji atau pejabat pos. Syukur kerana era IT sangat berkembang laju menyebabkan kebanyakan agensi berusaha mengejar teknologi terkini dan Tabung Haji juga tidak ketinggalan. Berita baiknya, dengan ada online transaction Tabung Haji, bila-bila masa pun boleh keluarkan duit terutama dalam keadaan terdesak. Dan tak bestnya, kalau kita tak disiplin, duit tu boleh mengalir keluar dengan cepat. Macam air lah habisnya nanti.

Sebenarnya dah lama boleh buat simpanan Tabung Haji melalui online transfer. Tapi perasaan nak share tu baru datang.. hihi... Saya share untuk Maybank dan CIMB je ye. Bank lain boleh refer di website bank berkenaan.

Sebagai pengguna, saya memang suka guna Maybank sebab facilities Maybank lebih meluas berbanding CIMB. Tapi surface CIMB lebih menarik dan user friendly berbanding Maybank. Malangnya, CIMB belum ada surface untuk check baki tabung haji. Tapi jangan risau, ada pilihan lain untuk semak baki Tabung Haji secara online jika anda tidak memiliki akaun Maybank.


Pengguna CIMB

Step 1: Mula-mula log in CIMBClicks dulu. Alahai comeynya sotong tu.

Step 2: Klik tab "Pay" . Pilih Pay Bills.

Step 3: Pilih akaun mana yang anda nk keluarkan duit.  Pad ruang 'to' tu isikan 'Tabung Haji' nanti ada keluar auto-detect 'Lembaga Tabung Haji'.

Step 4: Lengkapkan butiran Tabung Haji anda (atau anak, atau suami, atau mak dan lain-lain). Tick box kecik bawah tu kalau lepas ni nak simpan lagi kat akaun TH yang sama. Lepas tu, boleh klik 'proceed to payment'. 

Step 5: Pastikan maklumat korang lengkap dan betul. Buatla double/triple check. Biar susah sekarang, nanti kalau salah nombor akaun, lagi susah nak dapat balik duit korang tu. 

Lepas tu proceed lah dengan Tac dan selesaikan pembayaran. Seperti yang tertera di atas, caj CIMB hanyalah sebanyak 53 sen.

 Pengguna Maybank

Step 1: Ini wajib buat sebelum online Maybank2u. Wajib pergi ke mana-mana ATM Maybank terdekat dan daftarkan akaun Tabung Haji di ATM tersebut. Lepas dah berjaya register kat ATM baru boleh proceed ke Maybank2u macam ni.

Step 2: Tekan link 'Transfers'. Sekali lagi ditekankan, option ini hanya boleh dibuat jika anda telah mendaftar akaun TH anda di ATM Maybank.


Step 3: Klink Tabung Haji cam kt bawah ni.


Step 4: Tadaaaaa... Ha.. inila specialnya guna M2U.. Boleh check baki dan buat pendaftaran haji secara PERCUMA.. fuiyoooo... ops.. okok ..  now, pilih fund transfer.


Step 5: Dalam option ni ada banyak pilihan. Kalau nak keluarkan duit dari TH ke akaun Maybank, ikut link dalam box merah tu. Jaga-jaga, jangan terover keluarkan duit dari TH ok! Kalau nak menyimpan dari Maybank ke TH, amik yang Maybank to TH account transfer.


Sebab saya ada dua-dua akaun M2U dan CimbClicks, maka saya manfaatkan dua-dua. Untuk simpan ke akaun TH, saya guna CIMB sebab caj nya hanya 53sen berbanding Maybank yang caj 1.06 sen. Tapi kalau korang takde akaun Maybank, bolehlah cari alternatif bank lain untuk keluarkan duit TH tu. Contohnya guna Bank Islam atau Bank Rakyat.

Satu lagi cara nak semak baki (tapi takleh keluarkan duit TH ke akaun simpanan bank) ialah dengan mendaftar Tabung Haji Online di e-THiJARI. Tekan link Daftar di sini cam kt bawah tu.


Tapi sebelum mendaftar ni, kenalah dapatkan No Pin dulu di mana-mana pejabat TH berdekatan.


Bagi yang dah daftar, boleh lah semak sama ada dah daftar haji ke belum. Tahun 2084 ni saya dah 97 tahun. Entahkan panjang umur dan sempat dijemput atau tak, Wallahualam. 

Boleh jugak check baki akaun. Yela, tiap-tiap bulan buat auto debit. Mana nak tahu entah masuk entah tak kat akaun kita. Kotla tersalah akaun ke kan... ha.. baik check..


Sekian sahaja sharing kite pada hari ini.. Gunakan teknologi, semuanya di hujung jari.hihi

Semoga bermanfaat.. =)

Friday, 22 April 2016

Happy Birthday Incek Al-fitri Mohamad

Bismillah..
Assalamualaikum..

hikhik.. sejak 2 menjak ni, dah makin jarang aku hapdet blog.. tapi sebab rni special, nak share perihal besday mr yobo..

kita celebrate dulu.. nanti aku share panjang lebau kt uols oke.. hee

Tuesday, 12 January 2016

Tutorial Menjahit: DIY Langsir Simple

Bismillah.

Projek minggu kedua tahun 2016 - menjahit langsir simple. Alkisah, adik Yobo, Hidayah, dah dapat kerja seopis dengan incek Yobo. So dia tinggal kat rumah kami lah. Tapi rumah kecik tu sangatlah tak lengkap lagi especially tang langsir dan cadar. So Sabtu tu kitorang ke Jakel, Jalan Bunus (belakang Jalan TAR). Sebelum tu kami dah riki-riki dalam sogo. Memang ada sale. Tapi bila campur-campur, rasa harga tu tak berbaloi nak beli. Kira rezeki kami jugak sebab gigih nak ke Jakel tu kan (Rezeki terserempak Dato' Siti dengan Dato' K... cantik gila baq hang!)

Sebelum beli kain, make sure tahu ukuran panel tingkap & pintu yang nak dipasang langsir. Ukuran biasa untuk tingkap 6 kaki panjang x 4 kaki lebar. Untuk Sliding door, 8 kaki panjang x 10 kaki lebar.
Kalau nak buat langsir tu ada panel, lebar tu bahagi dua je.

Ukuran yang Hanim guna untuk rumah kami ada 4. Tingkap (6 kaki x 2 kaki) = 7 keping. Sebab bilik pertama ada 3 panel, bilik kedua dan ketiga tu ada 2 panel.


Nak senang, susun atas lantai supaya senang ukur. Kalau rajin, buatlah jahit tepi. Kalau tak rajin, boleh trim tepi yang berbenang tu atau lalukan api sikit. Pastu lipat anggaran 1-2 inci sebelah kiri, kanan dan atas kain.. macam kat bawah ni.


 Side lipat tu pinkan supaya senang nak jahit nanti. Hanim guna mesin jahit portable brand Brother NV950. So kalau ada yang guna mesin yang sama tapi nak jahit tepi, boleh tukar tapak tu ke tapak G pastu pilih corak nombor 12. 


Jahit lipatan side kiri dan kanan langsir. Side atas takde gambar pulak (=.=).. Tapi simple je. Ukur dan gunting tapi pencangkuk tu ikut ukuran langsir pastu jahit atas lipatan. Kira nanti lipatan tu kena tutup dengan tape tu,

Untuk kaki langsir, baki tu biasanya banyak, so boleh lipat 2 kali anggaran 4 inci kain atau boleh ukur tinggi tingkap dan match kan lipatan kaki langsir tu. Atau potong baki kain, lipat 2 inci macam side kiri kanan tu. Yang baki tu boleh buat tali nak ikat langsir nanti. 


Tada!


SIAP!


So dalam setengah hari kalau takde buat pape selain menjahit, boleh lah dapat 7 keping kain langsir tu.. 


Upah jahit langsir kat Jakel sama dengan RM 7 sekaki. Kalau 6 kaki x 2 kaki dan 12 kaki kali RM 7 tak ke RM 84.00. Tu belum kira kos nak pegi balik kedai, nak tunggu siap lagi.. Itu kalau dari segi harga la.

Tapi yang paling best, bila menjahit sendiri langsir ni, kita boleh practise jahit lurus. Almost everytime jahit baju kurung, mesti senget benget tak kira. jahit langsir ni tiba-tiba macam magic je boleh lurus elok... hihi...

Monday, 11 January 2016

Selamat Tahun Baru 2016!!

Bismillah..

Selamat Tahun Baru 2016!

Jarang betul aku update blog sekarang ni kan.. I have reached the point where I feel like "not everything can/should be shared with outside world." Sometimes, bila dah menulis, semua tu aku padam balik. Feels like "perlu ke cerita ni? Kena ke cakap camni? Ada ke orang nak baca ni?" *sigh*

We all have that one time. Feel like giving up. Yang mana kalau orang kata roda tu berpusing, kita rasa kita kat side bawah roda dan tak pernah nak naik-naik. Itu penangan masa aku mula-mula keguguran. Aku start jadi suspicious dengan orang, start to be much more careful bila bercakap and moreover,  kalau boleh, aku taknak jumpa sesiapa pun. Takut aku sakitkan hati orang. Takut orang sakitkan hati aku balik. Tanpa sedar yang aku dah kerugian lot of time sebab tak berani nak move on dan the past keep on menghantui diri. Bukan senang dan bangun dari mimpi ngeri. Walau kuat rasa nak bangun, tapi tak sekuat rasa nak sorokkan diri sendiri.

Aku tak pernah rasa special bila tiba tahun baru. Tapi 2016 bring lights to me. For all good things yang Allah bagi, happened in 2015 buat hati aku makin kuat dan rasa nak bangkit semula. But first, let's create our new year resolutions.

"Kenapa nak azam tahun baru? Everyday is a new day what"

"Aku malas nak ada azam tahun baru. Bukan buat pun"

"Nantilah... malas nak fikir"



Memanglah. No one needs to wait for new year to do you vow on a better life. Bila-bila masa nak buat pun boleh buat. But we work better when have a dateline. So let's the 1st January be your starting date.

Alhamdulillah, I have listed all my resolutions in my daily planner. And for 2015, thank you very much. I have learnt many things.

1. I am IMPERFECTIONIST

Untuk 2015, pada usia 28 tahun, aku baru sedar kematangan aku berfikir sangat lambat kalau dibanding dengan adik-adik aku. Tapi it's OK to be different and it's OK to be imperfectionist. Nobody is perfect anyway. Asalkan fokus dan tahu apa kita nak, Allah will lead us through.

2. The environment wont hurt if you turn to Allah

As if kita pesalah and turn yourself to the police, do the same to Allah. Be brave to admit your mistake. Selalu ingat, Allah tak hairan pun kalau kita buat dosa. Tapi yang hairannya bila kita buat dosa, tapi kita tak minta ampun pada Allah. Strongly believe in Allah, so He will lead you lifetime.

3. Let Go of The Past

Tak kisah macam mana perit pun memori kita in the past, you have to let it go. Jadikan pengajarang for a better future. I had a very problematic relationship. Atmost, aku pun tak tahu what in the world is happening when someone yang baik to me suddenly leave me. Paling sakit bila someone we trust most, hurt us. And I guess I just have to let it go. Cause no matter how good we treat them, they will leave us, hurt us and frustrate us. What matter is to appreciate those who stay at the present moment and forgive those who created the unnecessary hatred in our heart. So in future, do good for the sake of Allah. Setiap kali pun, fikir balik "would Allah allow this? Will HE be happy if I do this?"

4. Be Happy

In all circumstances, sentiasalah be happy. Memang susah especially bila disogok dengan benda-benda sensitif for us. But trust me, train yourself. Fake it until you make it. Happines is inside out, not outside in. Pegang ketat-ketat "Dalam hati ada Allah", baru kita boleh rasa kuat. Sebab Allah yang pegang hati seluruh manusia dan Dia yang create the universe. We are weak to stand on our own, so trust Allah for He had a great plan for us.

5. Everyday is a new day!

Brace yourself and be brave. Try at least 1 thing everything. As simple as learning new recipe, or start exercising or ANYTHING. Life's an adventure, challenge yourself. Two weeks ago, Yobo beli kain for Hidayah's curtain. Yobo plan nak tempah to makcik kat kampung which is in two weeks baru nak balik kampung. So I decided to challenge myself (Alhamdulillah, Yobo is a great supporter though he was concern for taking my resting time). Beli kain on Sabtu, hari Ahad dah siap 7 keping kain langsir. Not only for Hidayah's room, but also untuk bilik solat and master bedroom. Imagine if I didn't take the challenge (quite an achievement kan.. eheh..). Anyway, be brave in taking challenges, be brave in failing, be brave to meet new people. 

Though ada moment yang aku nak lenyapkan, especially moment where i loses my babies there are lots of new things yang aku lalui. Of course, banyak juga yang aku kesalkan. I am not an angel. And for the sake of Allah, I am just a human who always try to be better.

Cause the easist for human, is to change ourself.