♥ Jom Follow ♥

Monday, 30 April 2012

Saya Chenta Islam~

Pernah dengar website iLuvIslam?

Kalau tak pernah, boleh klik link tu dan pergi melawat sekarang. weeehew!

Baru-baru ni sorang best friend foreverku di samping incek beliau menyuarakan rasa kurang selesa dek topik 'dare to dream' tempoh hari. maaf, tak terniat langsung nak mengguris perasaan sesiapa lebih-lebih lagi kawan-kawan karibku (TT_TT). Tak sangka korang baca blog ni (^_^)

Hari ni agak kurang mood nak menulis, so rasa nak sharing ilmu yang dapat dari website iLuvIslam je hoke... ni faveret website haku, sebab korang dah baca post ni, maka mesti baca post dorang gak.. mesti! *muahahahaha* oke~


Masa kecik dulu, cikgu, umi abah, semua pun tanya "esok dah besar nak jadi apa". Antara jawapan aku "akauntan atau business woman". Tatahu mana aku belajar perkataan "business woman" tu, tapi aku tau tu masa aku darjah satu... Sampai sekarang aku masih bercita-cita nak kerja kat ofis umi tapi dalam pada masa yang sama, aku teruskan usaha jadi "business woman".. Alhamdulillah! Apa cita-cita korang masa kecik dulu?


Tatahu apa yang buatkan passion aku terhadap bisnes semakin mendalam. Tapi Alhamdulillah, aku nampak objektif sebenar dalam Herbalife, aku nampak saudara sebenar dalam Herbalife, aku pun nampak perniagaan sebenar (jatuh bangun) dalam Herbalife. Pendek kata, aku dah kat depan gunung, tunggu masa untuk mendaki ranjau celah hutan je.


Siapa kata berniaga boleh duduk goyang kaki? Kalau tak ada usaha, jangan mimpi boleh berjaya. Nak makan pun perlu usaha tau, inikan pula nak hidup. hewhew...



Teringat pada satu artikel (sori lupa artikel mana), dalam 60,000 umat Islam di muka bumi ini, tidak ada seorang pun yang beriman. Nauzubillah. Berbalik kepada apa sahaja yang kita buat, semuanya memerlukan keredhaan Allah.

Kesimpulannya, I am not a good writer but i'll be a good learner. TT_TT mungkin bahasa aku agak sukar ditafsirkan dalam bentuk tulisan, maka lebih baik disampaikan melalui mereka yang lebih arif dalam bidang tu. Akhir kata, kita mesti sentiasa BELAJAR. Apa-apa yang kita buat, semuanya perlu dipelajari. Kitorang nakgi Singapore untuk training Herbalife. Jom join!

Wednesday, 25 April 2012

Do you really lived?


p.s: gambar dicopy from 9gag.com *i'm a gaggers*

Thursday, 19 April 2012

...... Ba Alif.......

Bismillah.

2 minit yang lepas, aku terima call daripada abang city link. gini calling-callingnye:

Belyau: "akak, saya nak hantar barang kak. ada kat depan rumah akak ni"

Aku: "Eh.. barang apa ni bang? saye tade oder pape pun?" *cuak*

belyau: "tak pasti la kak. ada orang tak ni kak?"

Aku: "tade la bang. tu barang apa eh?"

Belyau: "tak pasti la kak. ada tulis sffd%^&98sddj ba alif"

Aku: "Hah? apa tu?"

Belyau: "Barang dari  sffd%^&98sddj ba alif"

Aku: "sori bang. tak bape clear la bang. dari mana?" *pening nak try fahamkan bahasa belyau*

Belyau: "Barang dari ha ba alif kak. Dengar tak?"

Aku: "OOOOOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHH... HERBALIFE?????"

Belyau: "Ha.. yela tu kot"


*(=_______________________________________________________=)*

Thanks abang citylink.... (TT___TT)

 p.s: rasa macam dapat recognition world team rtu.. hurray! hahaha





Tuesday, 17 April 2012

Doodles yang tomot

Ada kelihatan tak?

Ada tak?


ehe... ada nampak tak header baru blog ni? meskipun tak bape cantek, aku tetap bangga sebab dapat buat doodles sendiri.. weeeheee! thanks to Belog yang ajar aku. -sori lupa blog mana-


Mende doodles tu? 


Katanya (kalau dia tipu, aku pun tipu gak k), doodles ni kartun yang kita lukis bagi mewakilkan diri kita. kira kartun dengan wajah kita la. tapi untuk kes aku, doodles girl yang aku lukis ni memang dari kecik aku lukis camtu. maka, itulah aku ^(=.=)^



Ini lukisan asal. Kalau aku bosan masa masuk mesyuarat or mengantuk dalam kelas, ini lukisan wajib ada. So untuk doodles aku, ini saje yang aku wat uji kaji. Malangnya aku bukanlah pakar IT. maka aku mengedit gambar ni menggunakan software photoscape dan paint je. PAINT oke. Tapi ini je hasilnya.




 Volkswagen Beetle kaler merah.. aku nak kete ni.muahahaha.
Cik Sarah Hanim muka bulat.


Memang tak shantek. Tapi kalau adik-adik aku tengok, komfem dorang tau ini aku yang lukis. muahahaha... Tapi yang sadisnya, aku ambil masa sehari untuk kaler dedua doodles ni. Sebab tu comot dan tak menari. *Sekarang aku paham nape bloggers tak suka doodles dorang kena copy paste. Penat kot nak siapkan*


Pasni nak belajar pakai photoshop! sesiapa yang pakar dan baik hati serta murah hati, silalah ajar saye! Pleaseeeeeeeee.. TT_____________TT

Wednesday, 11 April 2012

Only A Mother Would Know

A Cup of Tea.

This story was told by a friend of mine.

One day my Mother was out and my Dad was in charge of me.

I was maybe 2 ½ years old. Someone had given me a little 'tea set' as a gift and it was one of my favorite toys.

Dad was in the living room engrossed in the evening news when I brought him a little cup of 'tea' – which was just a plain water -. After several cups of tea and LOTS of praise for such a yummy tea, my Mom came home.

My Dad made her wait in the living room to watch me bring him a cup of tea because it was 'just the cutest thing!'. So Mom waited. And sure enough, here I came down the hall with a cup of tea for Dad, she watched him drink it up.



Then she said, (as only a mother would know), “Did it ever occur to you that the only place she can reach to get water, is the toilet?”

Euwwwwwwww!!!

p/s: moral of the story, jangan main tea set dgn kanak2 oke!

Tsunami 2012

Bismillah..
Assalamualaikum...

Baru petang tadi Indonesia dikejutkan dengan gempa bumi berskala 8.9. Besar tu. Gempa bumi ni membawa gegaran sehingga ke Malaysia. Petang tadi aku di UIA. Walaupun Hanim tak merasa sendiri gegaran tu, tapi Cuyang dapat rasa..

Apapun, rata-rata radio Malaysia dah keluarkan berita dan ada kemungkinan berlaku tsunami lagi. Semoga Allah selamatkan mereka yang terlibat. Kat bawah ni video tsunanmi yang masih PANAS dan baru upload. 

p.s: Kembali Pada ALLAH dalam susah mahupun senang...


Tuesday, 10 April 2012

Aku Ada Empat Isteri

Bismillah..
Assalamualaikum...

Aku ada empat isteri. Empat-empat pun aku sayang. 

Isteri keempat yang paling aku suka dan cinta. Segala emas, intan permata semua aku bagi pada dia. Apa saja kemahuannya pasti aku turuti. nak makan burger kaw2 tower, lagilah aku turuti. I love you gila babas darling!

Isteri ketiga yang paling cantik menawan. Aku bangga ada isteri ketiga. Kalau boleh, aku nak tayang pada satu dunia. Memang shanteklah! Tapi ana takut kena kebaslah!

Tapi aku pun sayang isteri kedua. Dia pendengar yang setia, sahabat sejati aku. Kalau ada masalah, aku suka berbincang dengan isteri kedua. Dia boleh bagi nasihat dan pandangan sewajarnya. Thank You Honey!

Isteri pertama yang paling setia dan selalu membebel. Dia suka berpesan-pesan dan ingatkan aku supaya sentiasa lakukan kebaikan. Tapi kebanyakan masa, aku tak ikut pun. Wasting time lah! Aku lebih suka berfoya-foya dengan isteriku yang lagi tiga berbanding dengan yang pertama ni.


Masa makin berlalu. Aku dah semakin uzur. Lalu aku bertemu dengan pujaan hatiku yang keempat. "Sayang, kalau kanda mati, sudikah dinda follow kanda bersama?" tapi dijawabnya "Sori kanda. Tamaulah!" terkedu aku mendengarnya.

Isteri ketiga yang aku megahkan pun turut kusoal. "Honey, i mati nanti, u follow ye". Jawabnya "sori dear. Kalau u mati, i nak kahwin lain. sini lagi bestla". Aduh! kecewanya aku!

Aku terus bertanya kepada pakar rujukku, isteri kedua, "Sayang, follow abang ye kalau abang mati nanti" "Sori abang. Sampai liang lahad je boleh la". Terkesima aku.

 Tiba-tiba isteri pertama ku bersuara "abang jangan la sedih sangat. Kalau abang mati, saya akan follow abang. kan kita dah janji dulu nak sehidup semati" Malu aku dibuatnya. Terima kasih dinda. Sepatutnya kanda dengar semua leteran dinda supaya kanda tak lupa diri.

**********************************************************************

Sebenarnya semua isteri ini ada dalam hidup kita.

Isteri pertama adalah jasad kita. Kita selalu memanjakan diri kita sama ada secara sedar mahupun tidak. Lebih mengecewakan bila kita sentiasa mengikut kehendak dan nafsu diri berbanding keperluan. Makanya, buang jauh-jauh kehendak tu dan beri HANYA apa yang diperlukan. Tak kira berapa banyak kita habiskan untuk memanjakan diri kita, ianya akan ditinggalkan apabila kita mati nanti.
Harta benda adalah isteri yang kedua. Ada rumah besar, kereta besar, isteri besar. eh. oke tu memain je. Kita memang suka nak eksyen kat orang kita ada semua harta benda tu. Tapi ketahuilah bila kita mati nanti, harta tu takkan follow punya. Jadi hak orang lain lagi adalah.

Keluarga dan rakan adalah tempat kita mengadu, bertanya pendapat dan nasihat. macam tu juga dengan isteri ketiga. Tak kira betapa rapatnya hubungan kita, mereka hanya boleh menghantar sampai ke liang lahad.



Isteri pertama selalu terabai dan tak ternampak. itulah roh kita. dah cukup beri makan pada roh kita? Selalu kita abaikan dalam mengejar kemewahan dan keinginan nafsu sedangkan roh kitalah yang akan follow kemana sahaja kita pergi sehinggalah kita dibangkitkan semula. 

Makanya, jangan sesekali lengahkan masa untuk bertaubat dan bersolat. Temani isteri pertama, insyaAllah isteri kedua, ketiga dan keempat akan menyusul.

Friday, 6 April 2012

Training @Langkawi

Bismillah...
Assalamualaikum..

Heuheu.. Macam magic je.. Masa aku kecik dulu, nak ke langkawi kena drive dr KL ke Kuala perlis (sebab sedara kt sini.. So naik jeti kat Perlis).. Driving saje dh dekat 8 jam. Pastu naik bot pulak.. Dekat 2 jam lagi.. So perjalanan e dah dekat 10jam.. Belum kira nak check in chalet lagi..

Tapi Alhamdulillah Malaysia antara negara yang terlibat dengan gelombang globalization, maka otometik rakyat pun rasa kemewahan tu.. Pukul 11 pagi semalam aku masih di KLIA tapi pukul 12 dah dekat airport Langkawi.. Magic kan?

Pukul 8 pagi semalam aku tengah gado n memain dengan ciksu and umi.. Tibe2 6.30 petang semalam dorang eksyen dengan aku sebab dapat g pasa malam *huuuu. Nak ayam goreng uncle bob!*

Cepatnye masa berjalan.. Tu baru langkawi.. Belum lagi yang kat oversea.. *aku oversea gak pe.. Sini ada pulau.. Yehuuu*

Dalam pada masa tu, sempat pulak kitorang berfoya-foya bergambar kan.. So untuk mereka yang rasa jeles, sila beli tiket flight dan terbang dengan segera *now everyone can fly* hooray!!

Langkawi from above

Laut pun ada banyak warna.. Inikan pula hati manusia.. ;p
orang sebelah yang sedang jetlag...muahahaha

 Fly Emirates..FLY!Singgah Nusantara beli minyak gamat
Katanya ini ibu gamat... yang keringla tapinya.. canela rupa anak gamat...
  
Tongkat Ali pun ada... Kita minum dulu!!
Tea Time - Laksa Utara oke! mantopppp!!

It's been awhile since my last visit to Langkawi. Disebabkan Langkawi ni dah macam part of destination ulang alikku, makanya sudah tidak heran lagik dengan barang-barang kat sana. teringat masa mula-mula dulu, beli ckelat je sampai beratus-ratus. kali ni beli cokelat tak sampai RM50 pun. itupun sebab orang order... haha... bye!







Thursday, 5 April 2012

Be Strong!