♥ Jom Follow ♥

Wednesday, 26 September 2012

Memilih nama perniagaan

Memilih nama perniagaan yang hebat bukanlah satu perkara yang mudah. Namun, ia juga bukan sesuatu yang mustahil. Dalam memilih nama perniagaan, anda mungkin perlu mempertimbangkan beberapa perkara antaranya adalah keunikan nama perniagaan tersebut.

Mentor Hanim, Irfan Khairi seringkali mengingatkan bahawa pemilihan domain name bagi menjalankan perniagaan internet mestilah digabungkan dengan ciri-ciri unik serta menggambarkan produk atau perkhidmatan yang dipromosikan.

Teringat masa kecil dahulu, Abah selalu beri kami teka-teki antaranya adalah mengenai nama perniagaan. Bagi yang sudah tahu, senyap-senyap ya dan yang masih belum tahu, cuba teka!

Dalam kampung Ali, ada 3 orang sahabat karib dan ketiga-tiga mereka bernama Ahmad. Ketiga-tiga mereka bercadang ingin membuka restoran. Bagaimanapun, pergaduhan berlaku kerana masing-masing mahu menggunakan nama "Restoran Ahmad".

Maka Ahmad yang pertama terus membuka restorannya menggunakan nama perniagaan "Restoran Ahmad". Ahmad Kedua sangat marah dengan tindakan Ahmad pertama. Lalu Ahmad kedua membuka restoran disebelah Restoran Ahmad dengan menggunakan nama "Restoran Ahmad 2".




Ahmad ketiga kecewa melihat pergaduhan di antara Restoran Ahmad dan Restoran Ahmad 2 kerana mereka saling berebut pelanggan sehingga seringkali menyebabkan pelanggan restoran tersebut tidak selesa. Oleh yang demikian, Ahmad yang ketiga turut membuka restoran di sebelah Restoran Ahmad 2. Sejak hari itu, pelanggan Restoran Ahmad dan Restoran Ahmad 2 semakin berkurang. Persoalannya, nama apakah yang digunakan Ahmad ketiga sehingga pelanggan berpindah ke restoran beliau....? haa... cuba teka...

<kalau tak dapat jawab, boleh scroll ke bawah>
Nama Perniagaan Ahmad ketiga adalah:-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 "PINTU MASUK RESTORAN AHMAD"

Heee... sekadar jenaka di petang hari.

Kesimpulannya, nama perniagaan memainkan peranan yang sangat penting. Semoga berjaya dalam memilih nama perniagaan anda!

Tuesday, 25 September 2012

Sarah Hanim ..That's me!

Bismillahirrahmanirrahim.

Dengan nama Allah yang memuliakan nama hambaMu, sucikanlah hatiku daripada sifat-sifat mazmumah dan gantilah ia dengan sifat mahmudah. Ya Allah, sepertimana Engkau gerakkan hati umi dan abah untuk memilih namaku, maka gerakkanlah hatiku untuk perbaiki akhlakku sesuai dengan maksud nama itu. Amin.

Hi readers.

Sebenarnya Hanim takde pun buat entry pengenalan diri sebelum-sebelum ni. Main redah ikut suka hati je. Asal korang paham sudah. Tapi nak jugak gedik kenalkan diri.. So korang baca jela ek.

Sarah Hanim bermaksud Puteri Kebijaksanaan. (mudah-mudahan membawa keberkatan)

Watak utama Hanim (yang selalu dengar orang cakap since kecik) ialah memahami. I can relate to that. Maybe sebab hati ni terlalu banyak perasaan cinta dan saying, maka semua orang pun aku rasa macam nak saying. Sampai nak kahwin dulu pun kena betulkan niat sebab kadang-kadang jadi tamak nak kat semua orang.. hahaha

Aku suka travel.. Hatta kalau Yobo tak ajak bercuti pun aku tanpa segan silu ajak Yobo honeymoon. Pasni hadap jela entri bab cuti-cuti aku ye. Hihi.. Aku pun suka makan.. Sebabkan body aku jenis cepat naik, cepat jugak turunnya, maka aku memang suka main bantai makan. Tapi aku pun suka try macam-macam benda untuk kuruskan badan.. HAHAHAHAHA... Macam korang tahu, aku very active dalam Herbalife tapi dalam masa sama Hanim aktif try benda baru. Of course la kalau try tu, Hanim stop pengambilan Herbalife untuk make sure takde connection antara produk tersebut.

Setakat ni Hanim dah pernah try Slimist Spray – bagus tapi tak tahan bau tersangat kuat sampai menyengat hidung. Hanim pernah try EZY Slimming – takde kesan atas Hanim. Hanim pernah try ke Slimming Centre, tapi semua pun tak berapa memberansangkan. Oh, Hanim cuba produk ni bukan sebab tak yakin atau ragu-ragu kat Herbalife ye.. Hanim memang yakin 100% Herbalife ni bagus dan Hanim masih aktif dengan Herbalife. Sila jangan salah faham.

Tujuannya sekadar nak mencuba keberkesanan produk lain... Kalau korang pun pernah try nak diet, mesti korang paham hati dan perasaan orang yang nak slim kan? Hanim pernah jumpa customer yang very sceptic sebab dia dah try banyak jenis produk tapi tak berkesan. Alhamdulillah, dia berjaya turun 7KG dalam sebulan dengan Herbalife. So aku memang recommend amik Herbalife. Tapi kalau dia rasa Herbalife tak sesuai dengan lifestyle dia, mungkin ada cara lain yang aku boleh tolong kan.. atleast adala other option untuk dia.. hihi.. Eh.. terlajak promote.. ha kennnnn... kalau korang nak tanya produk mana lagi Hanim pernah try dan puas hati, boleh emel at gadisjutaria@gmail.com .

Lagi apa nak story tentang Hanim? Oh.. Sebab aku suka makan, pasni ada banyak gambar makanan dan restoran sedap-sedap tengah menunggu untuk dipostkan.. Tungguuuuu~

Dahla..rasa boring pulak membebel... Follow me & do not forget to link back oke!


Dadadididudu~