♥ Jom Follow ♥

Tuesday, 28 July 2015

Calon Simpanan Penguasa Kastam W41

Bismillah..
Assalamualaikum..

Ya Rahman...mudah-mudahan warkah ku tidak mengguris hati pembaca sekelian..

Masa Ramadhan haritu Hanim ada buat Throwback Kerja Gomen kan.. (Klik SINI kalau nak baca)..

Masa tu status masih lagi calon simpanan... dan tak terfikir langsung akan ada peluang untuk dapat lantikan tetap ..


Tapi rezeki Allah memang datang dari arah yang tak disangka-sangka.. Hari ni status dah berubah ke:


Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat..

Kisahnya..

Hari raya ke-7.. Hanim masih bercuti raya masa tu.. Dapat panggilan dari Kastam.. Ingatkan panggilan nak bagitahu ada barang ke apa ke.. Sungguh-sungguh depa call sebab sehari sebelum tu ada 7 misscalled dari nombor yang sama. Even masa diorang call hari tu pun dah 3 kali missed called pastu Hanim check no tu baru Hanim call balik.. iyela..kekadang orang insuran dok telefon berpuluh-puluh kali kali kan..

Alhamdulillah.. Lepas dari Kastam call, Hanim mula cari kawan-kawan yang senasib.. dah wujud group Telegram dah pun.. Kebetulan kawan yang sama masuk JPA ni pun ke Kastam intake bulan Jun hari tu.. Banyakla bertanya dengan dia je..

InsyaAllah, mudah-mudahan ini pembuka lembaran baru..

Friday, 24 July 2015

Tips Membeli Beg Tangan

Bismillah..
Assalamualaikum..

Korang ada Hand Bag?

Dah menjadi lumrah alam untuk wanita dan gadis-gadis, beg tangan adalah aksesori terpenting semua wanita. Bukan sekadar aksesori wanita, malah beg tangan wanita juga merupakan keperluan penting untuk kami, para wanita, memuatkan segala barangan peribadi kami. Sebab itu, jangan pelik kalau selongkat beg tangan sesetengah wanita, korang boleh rasa macam jumpa ‘peti harta karun’. Memandangkan fungsi beg tangan amatlah penting bagi semua wanita, meh Hanim nak kongsi sikit tips membeli beg tangan;
Pertama sekali, beli beg tangan daripada jenama yang berkualiti. Tidak semestinya anda harus berbelanja sehingga ribuan ringgit untuk memiliki seutas beg tangan yang berkualiti. Sekarang ni ada banyak jenama antarabangsa dan tempatan yang menawarkan koleksi beg tangan yang berkualiti dengan harga yang berpatutan. Bukak je website Zalora.. banyak gila choices beg tangan dia..Cantik..murah.. cantikkkkkk! Hei geram.. okey makk dah rambang mata.

Yang kedua, kena bijak memilih material beg tangan yang elok dan berkualiti. Ini kerana, penggunaan material yang berkualiti dapat menjamin jangka hayat beg tangan tersebut. Material yang tidak berkualiti menyebabkan beg tangan anda cepat rosak seperti terkoyak. Masa zaman belajar dulu, selalu beli beg tangan murah dalam RM20-30 gitu. Sudahnya, tak sampai sebulan, kulit beg dah menggelupas, terpaksa beli baru..
Ciri-ciri yang ketiga pula adalah ‘spacious’ atau mempunyai ruangan yang luas. Kalau  korang memang suka memuatkan segala keperluan anda di dalam satu beg tangan, rekaan beg yang luas merupakan pilihan yang terbaik buat anda. kalau beg tangan aku, dari luar memang nampak kecik. Tapi bila bukak dalam, hamboihhh.. satu rumah pun aku nak sumbat.
Dan yang terakhir, pastikan beg tersebut mempunyai compartment yang banyak untuk memudahkan anda menyusun barangan peribadi anda. Bukan itu sahaja, ciri-ciri ini juga berguna untuk anda mudah mencari barangan yang terdapat dalam beg tangan anda.

Sebab sekarang dah bersepah yang jual online, Hanim pun tak tahu nak cari kat mana. Hanim pun antara mangsa yang selalu kena tipu bila beli online ni.. Lepas tu tak serik-serik kan.. shopping online lagi.. Mujurla ada website Zalora.. Tak payah bayar dulu. Boleh Cash On Delivery. barang pun boleh check dulu sebelum settle payment. takde isu kena tipu lagi.. pe lagi, serbu la Zalora!

Thursday, 23 July 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Bismillah..
Assalamualaikum..

Hurrayyyy!!! Raya sudaahhhh..

Alkisahh.. Raya pertama tu, sepagi-pagi mungkin kami bertolak ke KLIA nak amik Dr Petai balik dari Mesir. Touch down pukul 8.50 pagi katanya.. Dah sampai pukul 10.30pagi pun belum ada batang hidung beliau kelihatan.. Ada jugak warga Malaysia yang beraya di KLIA menunggu flight dari Dubai yang masih tak kunjung tiba. Rezeki RyAnis pagi raya kot. Ada uncle yang jaga kat ERL KLIA tu bagi duit raya kat diorang.. kemain bahagia lagi tau budak-budak tu...

budak kecik tengah tu nama dia Sarah. 
Ryan & Anis teruja tengok anak mat salleh gamaknya.. Nama budak tu Miranda.. lembut je dia..


Seronok sangat tengok RyAnis berlari-lari main kejar-kejar kt KLIA. Entah anak sapa-sapa je dia buat kawan.
Ini jela gambar laki bini kami yang ada..sob..sob..

oke dah ready nak pergi beraya.. 

Balik rumah, tengok dah ada tetamu.. wow!kami anak beranak pun belum sempat beraya, laju betul deme ni..

Raya pertama, kami pusing rumah sanak saudara di KL. Selama ni pun beraya di KL memang best.. Sebab itulah masa nak tengok jalan kat KL ni tak jammed. Hari kedua - keempat, balik kampung Yobo di Taiping dan kampung Bunda di Penang.. Aku duduk sesaja dalam kereta pun dah rasa kematu punkoq, bebudak dua orang tu macam mana gayanya..

Side encik Yobo.. tiba-tiba semua bertukar jadi warna purple..

Ryan dah pandai menyembang... 

Tok umi kenaikan ryan kat pokok rambutan.

Malas nak layan aih..

budak banyak mulut.

alolor jibam jibam..






Raya kelima, kami ke Johor Bahru. Terlupa pulak nak buat wefie..Raya keenam, masing-masing tidur kat umah.. Penat.. hehe.. hari ni, semua dah mula kerja..

P.s: Jalan dah mula penuh dengan kereta walau office tak penuh dengan manusia..

Wednesday, 15 July 2015

#Raya Throwback

Bismillah..
Assalamualaikum..

Hoooyeayyyy...!

Berapa hari lagi nak raya ni?

Hanim excited tunggu Dr Petai balik dari Mesir pagi raya nanti.. kitorang laki bini belum ada baju raya lagi ni haaa.. banyak shopping barang si RyAnis je. Penuh dah baju baru dorang.. ingat malam dekat nak raya nanti buleh la pergi ke Jalan TAR cuci mata sambil shopping barang sepasang dua baju raya kan..

Nak throwback sikit raya tahun-tahun sebelum ni.. hihi..

2010 - Alahai kurus lagi masa ni
2010 - Rumah wajib pregi ~ Tan Sri Ghazali Seth

2012 - Rumah wajib pregi ~ Dato' Ibrahim Abu Bakar

2012 - Rumah wajib pregi ~ Tan Sri Ghazali Seth

2012 - rumah Tan Sri Ghazali Seth

2012 - Raya kedua wajib ke rumah uncle Mahathir Lokman

2012 - masih raya kedua .. ke rumah kawan Enda.
 
2013 - tahun ni beraya ke Penang pulak.. nak jemput sedara-mara ke kenduri kahwin nanti

2014 - dah berempat pula.. eh?

2015 - ?????

doa-doakan la kami.. mudah-mudahan ada rezeki tambah lagi 2 babies..eh?

kbai~

Tuesday, 23 June 2015

Throwback Kerja Gomen

Bismillah..
Assalamualaikum..

Hanim baca balik post lama.. terasa segan pulak baca. Nampak benor tak matang ye.. =)

Harini teman nak kupas sikit perjalanan hidup yang baru sejengkal usia.. 1 Julai ni insyaAllah genap 1 tahun perkhidmatan di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan juga genap 6 tahun berkhidmat mengisi kekosongan Pegawai Tadbir dan Diplomatik gred M41 secara kontrak. (Tolak 1 tahun service di LHDN ).

Kalau ikut hati, dari mula habis belajar, memang tak ada langsung cita-cita nak berkerja di sektor awam. Rezeki kita Allah yang tetapkan. Seminggu habis belajar di UKM, Hanim dipanggil untuk bertugas di Kementerian Sumber Manusia dan ditempatkan di Mahkamah Perusahaan Malaysia (MPM). MPM ni letaknya di bangunan straits trading, bersebelahan dengan bangunan warisan sejarah,bangunan Sultan Abdul Samad. 

Bermula 2 Julai 2009 sehingga 30 Jun 2012, Hanim ditempatkan di bahagian Pentadbiran, Kewangan dan Perkhidmatan Jabatan. Antara tanggungjawab Hanim ialah menjalankan audit ISO, melaksanakan naziran ke atas aset Jabatan, dan antara aspek housekeeping (will update later).

1.3.2013, Hanim mula bertugas di uni Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT), Jabatan Cukai Korporat (JCK) yang kini dikenali sebagai Cawangan Pembayar Cukai Besar (CPCB), Lembaga Hasil Dalam Negeri di Jalan Duta. Ini memang cita-cita zaman tok kaduk lagi.. sebab Bunda berkhidmat di situ, dan dari kecil kami memang selalu dibawa ke ofis Bunda, maka pengaruh LHDN tu memang tebal ke atas Hanim. Dan dah tertulis rezeki Yobo di LHDN, maka hasrat tu dipendam sedalam dalamnya. 

Kalau anda pernah baca post Hanim tentang Panggilan Temuduga Pegawai Tadbir Gred N41, korang mesti tahu Hanim dah dilantik ke jawatan tu mengisi kekosongan PTD M41. Temuduga jawatan tu memang Hanim takleh nak lupa. Sebab tak lama lepas interview PTN41, Hanim ke interview Peg Eksekutif (Penaksiran) G41 di LHDN. Jawatan yang dimimpi-mimpi setiap malam.

Interview PtN41 tu memang sangat intense. Dekat sejam lebih baru keluar. Siap dengan muka kelat sambil membebel-bebel call incek Yobo. Konon nak mengadu yang interview tu susah. Siap cakap "confirm takkan dapat". Tapi siapa yang tahu kuasa Allah? Rezeki Allah datang dari pelbagai arah kan.. interview di LHDN yang diharapkan (siap semua orang support bgtau confirm dapat) tu hanim tak dapat.. Last-last ke JPA lah kite..


1.7.2013, kami beramai-ramai diberi taklimat masa lapor diri di Auditorium JPA. Asalnya Hanim tak check pun result.. sebab SPA maklumkan result akan kua pada 16.6.2014 dan sebab konfiden takkan dapat job tu. Tp incek Yobo tolong check jugak n tarikh result kua 6.6.14. Rezeki sebab Allah lintaskan hati Yobo nak tengok.. tu pun masa Hanim tgh susukan RyAnis so tengok cemtu je result. Antara tempoh nak lapor diri 1 julai dengan tarikh keputusan keluar, ada jarak sebulan. Dan ramai yang dah berkumpul dalam group whatsapp termasuklah Hanim. Jadi masa lapor diri di Audi, ada antara kami yang dah sedia kenal dan memudahkan sesi ice breaking kami.

Di JPA, ada lebih kurang 15 orang batch kami. Hanim dan Ikhwan duduk di satu unit.. akhir tahun 2014, kami sama-sama gagal dalam interview PTD dan kami sama-sama jadi calon simpanan Kastam. Cuma rezeki Ikhwan lebih awal, dia dah pun melapor diri sebagai Penguatkuasa Kastam W41. 

Kami di sini? 

Masih lagi berkhidmat. Cuba untuk dapatkan sebanyak mungkin pengalaman dalam pada masa yang sama, cuba bina network di JPA dan di Kementerian agar urusan kami dipermudahkan di masa hadapan.

Siapa tahu kalau rezeki Hanim di Kastam atau mungkin jadi PTD atau mungkin mimpi di LHDN jadi kenyataan?

Sungguh.. Rezeki Allah itu luas.. 

Kita dah usaha.. sekarang tinggal doa dan tawakkal..

Bicara Hanim: Happy Anniversary kawan-kawan PTN41. Kita datang bersama. Kita pergi mungkin berasingan. Harapnya agar kita teguh dalam berimpian..

Monday, 22 June 2015

#Syukur Selalu

Bismillahirrahmanirrahim..

"Kalaulah dulu aku buat macam ni... bla..bla..bla"
"kalaulah..kalaulah..kalaulah.."

Semua orang mesti pernah rasa nyesal sebab tak buat something beforehand. Aku pun selalu gak rasa macam tu. Mahu idaknye, bila tak buat awal-awal, maksudnya kita dah terlepas peluang tu dan paling tak best bila kita dah takde peluang nak kejar benda tu balik.

Hari ni tetiba rasa rajin nak rewind topic dalam buku "how to get inspired". dah tak ingat pun penulis buku tu. Omputeh la penulisnya. Kau tahu tak betapa positifnya mat salleh ni? Diorang ada attitude yang "takpela. bukan rezeki. Let this be my lesson learnt and try harder next time". Best part yang aku rasa dah lama tak buat, hari-hari before tidur kena tulis atleast 5 perkara yang kau rasa syukur yang amat. Tak kirala dah lama jadi ke, jadi hari ni ke janji apa-apa yang kau rasa syukur.

Warning: Aku listkan bukan untuk menunjuk. Tapi atas spirit #SyukurSelalu. Kalau kau baca dalam nada aku ni macam riak ke, tolong komen bagitahu so aku boleh rephrase ayat bagi nampak baik sikit.. (TT_TT)

1. Dapat Abah garang tapi hati tulus

Korang tahu tak, Abah aku memang garang tapi very supportive. Ko cakap jela mende ko nak buat. Selagi tak salah, dia akan support. Aku rasa kalau abah tak garang, mungkin aku jadik anak manja kededeng. Abah memang garang dengan anak-anak, tapi hati abah nampak benar pure tulus suci. Hari-hari dari kecik sampai kitorang dah tua, abah wajibkan kiss pipi kiri kanan. Aku rasa memang tak ternilai dan tak teringat dah kalau nak tulis balik cerita tentang abah. Kesimpulannya, Abah kite garang bersebab weiiii..

2. Sambung master immediately lepas degree

Dek kerana abah garang tu jugak mendorong aku sambung belajar. Sebab abah dok ulang cakap "belajar tinggi-tinggi bukan rugi pun".. sob sob.. Disebabkan aku dah ada master, insyaAllah aku boleh habiskan belajar sampai PhD before umur aku 35 thn. Go Hanim Go!
p.s: sapa nak tolong bagi geran kat aku? hihi

3. Belajar berbisnes

Aku tak pernah menyesal join Herbalife sejak 5 tahun lepas. Aku rasa dalam Herbalife paling banyak aku belajar bab berbisnes ni. bukan dari orang yang lebih tua dari aku, tapi banyak belajar dari adik-adik. Sungguh lah.. Kalau hati kita sanggup buat 3 perkara; learn, delete, relearn, insyaAllah banyak yang boleh dipelajari. Orang pun suka nak ajar kita macam-macam =)

4. Beli rumah berketul-ketul.

Ok tipu.. beli rumah seketul je. Tapi syukur la sebab kalau tak beli rumah tu, sekarang kitorang tidur bawah tangga umah umi je.. sob sob.. k tipu lagi.. 

5. Dapat rasa PJJ

Perkahwinan jarak jauh.. hehehe... kau tahu tak nikmatnya rasa rindu kat suami time atas bas tu melambai-lambai suami kau sambil lap air mata.. kalau tak aku atas bas, Yobo la atas bas tu.. Sebabkan kau tahu tengah PJJ, maka kesungguhan kau nak nikmati moment bersama dia tu berganda-ganda. Memang masa dia tak ada tu la kau baru ingat nak appreciate dia bagai kan.. kalau ada depan mata, gaduh memanjang.. hoi.. rindu lak rasa hati ini..


Okey.. turn korang pulak kenangkan balik kejadian-kejadian yang terasa syukur sangat.. boleh amalkan hari-hari.. hehe.. babai




Thursday, 18 June 2015

Ryanis, My Jewel of Jannah


Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah.. ketemu jugak Ramadhan tahun ni.. 

Kalau tahun lepas ditemani Cik Anis dan Abam Ryan serta Tok Umi, tahun ni special lagik.. sebab ni tahun pertama berpuasa bersama-sama dengan incek Yobo. Tahun lepas berpuasa dalam keadaan berdua dalam perut dan dua luar perut (RyAnis lettew).. Tahun ni bukan rezeki untuk si kecik yg dalam perut tu sambut Ramadhan bersama sebab Allah lagi sayang dia.


Aku xperkenalkan lagi my jibambams berdua ni kat umum.. Memandangkan kedua-dua mereka membesar dengan cepat dan dah pun setahun, so hari ni meh nak kenalkan kt korang..hihi


homaiii.. mahu body itu kembali..

Berat aku sebelum kawin 50KG jek.. Selepas Mr Yobo muncul sebagai pasangan hidup, ditambah pulak dengan kewujudan RyAnis (tetiba je bebudak ni kena..hihi), maka kebahagiaan berganda-ganda lalu terjadilah pertambahan berat yang hamat mendadak. Tak kira gugur 3 kali tahun lepas. homaiii


Tema Manggis 2014: ouhh..pipi tu.. pipi tu.. suda tembam di situ..

Jibambam pertama ialah: Muhammad Ryan Iskandar


baru lahir dah pandai senyum.. syok layan pandangan syurga lettew.

Beliau lahir pada berat 3.04kg.. Aku tak perlu explain nama Muhammad in detail and you know why.  Ryan bermaksud kelembutan, kebijaksanaan, atau wangian syurga. Sama maksud macam Ning Baizura bagi nama anak dia Ryan Sky Dalton tu. Nama Iskandar ni special memang nak mengikut nama abang aku > Seth Iskandar. Iskandar bersempena kisah Nabi Iskandar Zulkarnain atau sejarah faymes omputeh iaitu Alexander the Great.  

Mudah-mudahan gabungan nama ni menjadikan Muhammad Ryan Iskandar sebagai anak lelaki yang soleh, bijak dalam membuat percaturan dan lembut dalam ketegasan. 

Jibambam kedua ialah: Anis Shalehah

Berat masa lahir 3.16kg. kalau tak silap la. aku tak ingat dah. banyak sangat urat putus gamaknya. Dedua bersalin normal. Jangan tanya isu bersalin ni macam mana oke. komfem aku takkan jawab. Dari segi bahasa, Anis bermaksud sahabat. Masa pilih nama anis ni kan, aku pun tak tahu macam mana tiba-tiba boleh sebut nak nama Anis. Allah gerakkan hati sebab masa tu teringat kat BFF aku nama Anis Zuana. Dalam masa yang sama, teringat gak kat kawan nama Anis Amalina. Diorang dua ada watak sama -> luar nampak lembut ya amat tapi bila dah kenal, ketegasan dorang jangan disangkal. Dan diorang dua-dua memang kawan yg teramatlah sejati. Bukan kawan makan kawan punya style. Shalehah pulak sempena nama bundaku Puan Shalehah binti Yahya. Kalau gabung, jadila sahabat yang solehah. Untung-untung, Anis jadi Puteri yang mendorong kawan-kawan untuk sama-sama ke pintu syurga.. 


oh pipi debab ni...

In the end, Anis punya perangai pun sama macam BFF + Bunda aku. Sangat independent, a bit of moody, dari luar sangat lady-like tapi bila dah mula tu, dia lagi laki dari abam Ryan. On the other hand, Ryan sangat manja, sangat bijak, peramah dan kuat gelak. Alhamdulillah, masa lahir, RyAnis takde demam kuning. Antibodi Ryan lemah sikit berbanding Anis. Setiap kali Anis tak sihat, Ryan confirm akan berjangkit. Tapi bila Ryan yang tak sihat, jarang sangat Anis berjangkit..


buah hati ayah bunda...
ngeeeee... 
starting nak golek-golek...


Macam mana pilih nama?


Macam-macam nama kitorang pilihkan. Every names got its own miracle but it doesn't match. Ende nak letak nama Ryan as Aqashah but rejected. kekeke... taknak nama berat-berat nak sebut ni.. In the end, Ryan dan Anis paling match plus it remind us to our family members (tok umi + ayahchik).

Penat tak nak menjaga?

Hohohohohohohhoho... <<< gelak fake.

Penat memang penat tapi Chu Yang lagi penat kelahiran Ryan dan Anis la yang banyak mengajar jadi penyabar. Sebab diorang adalah miracle from jannah, so tak pernah lagi timbul rasa 'malas' nak layan diorang.

Kenapa muka tak sama? Kembar tak seiras ke?

(TT_TT) yang ni boleh google kenapa kembar laki perempuan muka tak seiras.

Macam mana jaga?

Alhamdulillah.. sepanjang setahun ni, Tok Umi dan all the makciks sangat gigih menjaga mereka. Sebab aku dengan Mr Yobo pun sorang ke darat sorang ke laut, maka di rumah Tok Umi lah kita tinggal. Di rumah Tok Umi ada Chu Yang, Chu Nah, Mama Chu, Mama Chik, Ayah Chik dan segala adik beradik yang mampu membantu jaga. Sangat syukur (TT_TT).

Masa budak-budak ni umur 7-8 bulan, aku kena chicken pox. Allah je yang tahu seksanya masa tu. bukan seksa sebab kena chicken pox, tapi seksa batin sebab tak boleh pegang budak-budak ni. takleh tidur sama, takleh susukan dorang, hatta xleh duduk dekat. tapi seminggu jela, pastu idak le teman mampu. sob sob.. dalam tempoh cuti MC tu, aku ditemani Chu Nah yang setia menjaga buah hati 2 orang ni. 

Boleh tak bayang kalau kau sorang-sorang, pastu baby taknak tido pastu kau tak tahan nak pergi toilet? homaiiiii... nangis.


huntunglaaa masa ni nak duduk dalam stroller tu lagik...

Alhamdulillah.. Syukur yang amat. Allah janjikan setiap anak tu ada rezekinya sendiri. Bukan setakat rezeki diorang, rezeki kami pun bertambah-tambah. Budak-budak ni lahir tahun 2014. Tahun paling banyak kami berjalan-jalan (nanti aku update travelog yang dah terperam lama tu). Tahu tak nikmatnya berjalan sakan, bergembira dengan keluarga? kalau kau ada duit berkepuk-kepuk pun, belum tentu seluruh ahli keluarga kau dapat ikut sama. banyak sangat kekangan. tak kira yang kerja tu nak amik cuti, yang kat mesir tu nak balik malaysia dulu, yang di nun sini nun sana. tapi rezeki kita Allah yang bagi dan Allah akan bagi dari arah yang tak disangka-sangka.

jalan-jalan ke London lah kitak... 
Abah's University ~ Al-Fatihah
Beijing with TokNgahs & TokNjang...

Sekejap je masa berlalu..


Daripada terbaring macam ni..


Badan dah keras & boleh dirikan camni..


Sampailah dah boleh duduk sendiri. 


Sekarang dah boleh berdiri & berlari-lari. Whatever it is, however it's going to be, Ibu & ayah love you both soooo much.. Both of you are our jewels of jannah.

Salam Ramadhan, 2015.


\(^▽^*) Kalau SUKA sila lah LIKE! (*^▽^)/

Thursday, 8 January 2015

Cuti-cuti tahun 2015

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Ha.. mesti semua pun dah arif, tahun ni ada 11 kali cuti umum panjang. So, tunggu apa lagi. Jom bercuti sakan!

sumber: www.ctliyana86.blogspot.com