♥ Jom Follow ♥

Wednesday, 30 December 2015

Cerita Seram: Cermin



Aku ada hubungan yang pelik dengan cermin. Aku sangat suka tengok diri aku dalam cermin. Aku memang obses dengan cermin. Kadang-kadang, aku sengaja buat pergerakan laju-laju atau main “cak-cak” dengan “aku” yang dalam cermin. Nak tengok dia buat salah ke tak. Aku percaya, yang dalam cermin tu bukan bayangan, tapi “aku” di alam lain.

Kadang-kadang, aku rasa macam cermin tu adalah kembar aku… Aku boleh duduk sembang dengan cermin tanpa rasa bosan. Dia senyum… Aku pun senyum… Kami selalu main sama-sama. Aku lompat, dia lompat. Aku kenyit mata, dia ikut sama.Kalau malam-malam aku takut nak tidur, aku pandang cermin.

Walaupun rupa dia sama dengan aku, tapi watak dia berbeza dengan aku di alam sebenar. Dia sedang perhatikan aku. Aku nak sangat hidup dengan dia. Setiap hari aku akan tekap tangan aku dekat cermin. Dengan harapan aku dapat masuk ke dalam cermin tu… Aku nak tengok alam dia macam mana. Aku tahu, aku Cuma perlu tolak kuat-kuat sampai badan aku masuk dalam cermin tu.

Suatu hari, aku betul-betul nekad nak rempuh cermin tu. Aku ambil jarak dan mula lari. Aku tundukkan kepala untuk rempuh cermin tu sekuat-kuat hati. Semuanya mudah belaka. Tak perlu tekanan yang banyak. Aku dah masuk ke dalam sana. Gembiranya hati aku tak terkata.

Dalam cermin, semuanya sama macam bilik aku. Cuma arahnya berbeza. Sebelum ini katil aku duduk di kanan bilik, di sini, katil aku letaknya di kiri bilik. Aku pandang ke luar tingkap bilik, Nampak rumah PakLang Mail, tapi sunyinya, Tuhan sahaja yang tahu. Taman perumahan aku ibarat tiada penghuni. Langsung tiada bunyi. Ibarat aku tengok wayang tapi soundnya dipadamkan.

Aku tak boleh lama-lama di sini. Sunyinya membunuh aku.

Aku menuju semula ke arah cermin. Rupanya, di alam ini cerminnya macam tingkap. Hanya ada bingkai empat segi dengan dinding warna kelabu di dalam bingkai itu. Aku nampak “aku” yang di alam sana sedang menangis sambil pegang kepala. Kepala “aku” berdarah. Cepat-cepat aku pegang kepala aku sendiri. Bukan setakat aku tak sedar kepala aku berdarah, aku pun menangis sama. Aku tak dapat kawal diri aku sendiri.

“Aku” yang di sana menangis pada ibu ayah aku. Minta maaf kerana main terlalu ganas sampai pecah cermin di rumah. Kali ini, aku benar-benar ketakutan. Aku berlari merempuh semula bingkai cermin itu. Berulangkali aku lakukan begitu, tapi tiada yang berubah. Dia yang di alam sana memandang aku sinis sambil berkata “ayah, cermin tu dah pecah, ayah tolong adik buang please”.

Aku menjerit. Minta pada ayah supaya bawa aku keluar. Tapi ayah tak dengar. Ayah angkat serpihan cermin. Perlahan-lahan wajah ayah menjadi kabur. Aku dah tak nampak langsung ruang di sebelah sana. Dari ekor mata, aku lihat bingkai cermin di dinding semakin mengecil dan akhirnya terpadam. Gelap.

Tuesday, 15 December 2015

Buku Syukur

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum...

5 tahun lepas, aku ada wujudkan satu buku - Buku Syukur -. Masa tu aku aktif dengan training dan usrah, so banyak perkongsian ilmu disampaikan oleh leaders. Salah sorang tu mentioned tentang Buku Syukur - Grateful Book.

Beliau ni leader dari US. Aku panggil - Miss M. (sori boss.. tak ingat siapa nama leader ni.) Lain agama, tapi punya nilai murni yang sama. 

Katanya, dalam hidup ni ada banyak perkara yang menyedihkan. Hatta, sepanjang masa kita boleh rasa sedih dan down. Untuk atasi masalah tu, dia akan tulis 10 perkara yang terjadi pada hari tersebut setiap malam sebelum dia tidur. Supaya bila bangun nanti, dia ingat dan tak merungut untuk apa yang akan jadi hari ini. Miss M ada pesan, kalau kita kesalkan sesuatu, tuliskan sekali supaya next time, kita tak ulang benda yang sama.

So aku praktikkan ilmu tu untuk terapkan perasaan bersyukur.. dan untuk aku belajar jatuh bangun hidup aku. Tapi entah macam mana, terhenti sekerat jalan. (=.=') . 

Semalam, Selangor cuti peristiwa - menang bola sepak Piala Malaysia. Aku kerja di cawangan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, tapi lokasi di Selangor. Maka ofis kami pun sama bercuti dengan jayanya. Tapi aku rasa, semalam adalah hari yang paling otak dan minda aku tak berfungsi.

Dan bila aku dalam keadaan tak berfikir, biasanya aku akan menulis. Mulalah jari gemuk ni merakam kejadian harian.

12.12.15 (Sabtu) – Tetamu pembawa rezeki

Abang ipar datang ke rumah. Ada program di Bangi hari Ahad nanti. Aku kemas rumah dengan sesungguhnya. Sebab excited ada tetamu syurga nak datang kan. Bila dah sampai, terkedu… What theeee… Tiba-tiba aku segan macam tak pernah jumpa abg ipar aku pulak. Boleh pulak malam tu lauk yang aku masak, semua jadik masin.. Sampai dua kali aku ubah pun tak menjadi. End up, Mr Yobo still hero masakan aku.. Aku sangat excited. Bak kata arwah abah, tak kisahlah tetamu siapa yang dating rumah kita. Kalau dah namanya tamu, ertinya Allah nak bagi rezeki melalui dia. Rezeki duit, rezeki bahagia, rezeki rumah ceria. Macam-macam rezeki lah. Which is, itulah sebab rezeki umi abah sentiasa ada; tetamu ramai suka datang ke rumah. Now, it’s our turn untuk meramaikan tetamu ke rumah kami.

Lesson learnt – Cuba control kalau dah terover excited.. Be cool. Treat semua orang the best as usual.

13.12.15 (Ahad) – First step is the hardest
bangun awal nak masak. Sebab program abang ipar mula 7.30 pagi, so Mr Yobo mesti hantar sejam awal; 6.30 pagi. Pukul 6 pagi mesti dah setel untuk makan. Syukur kali ni nasik lemak menjadi. Cuma beras Taj Mahal tu tak berapa serap santan, soooo dry. Tapi takpe, sebab beras tu dicipta untuk healthy eater, so it’s good nasik lemak tak berapa lemak. Sambal masih lagi masin. Sewel apa entah hari ni.

Satu hari mengemas rumah lagi. Berjaya jahit baju kurung Pahang dengan menggunakan pola. Biasanya aku jahit ikut baju contoh. Hari ni terasa nak belajar jahit macam cara budak yang pergi sekolah menjahit. Kalau jahit cara biasa, boleh siap satu pasang. Tapi bila guna pola, mampu jahit baju je. Tapi takpe. Langkah pertama tu je yang susah. Bila dah mula, takkan nak berhenti setengah jalan kan? So teruskan maju ke hadapan. Sekurang-kurangnya aku belajar sesuatu hari ni.

Malam tu, abang ipar belanja makan. Trauma aku masak kot… hehe... Kalau ikutkan hati aku, macam segan bila tetamu datang rumah kita, dia yang belanja makan. Tapi kata Mr Yobo, it’s just courtesy. Some sort of repaying for accepting and be kind to him upon staying at our home. Aku memang tak pandai bahasa kiasan. Since Mr Yobo lagi mahir, aku follow jela. Mohon abang ipar aku terima layanan kami seadanya – termasuk lauk masin aku. (TT_TT)

Lesson learnt
1.    bila bertiga, jangan sembang berdua. Nanti orang ketiga terasa hati macam dia tak wujud kat situ. So involve all parties and enjoy the talk.
2.    Jangan pilih makanan yang pelik-pelik kalau nafsu makan tu takde. Nanti makan pun nak tak nak je. =P
3.    Once you start, nothing can stop you – except your husband. Hihi... But it’s good to learn something new every day. Remember, only the first step is harder.

14.12.15 (Isnin) – Selangor juara, hurray!

Jam 5 pagi, aku dan Mr Yobo hantar tetamu syurga ke KLIA. Sedih bila terpaksa hantar tetamu kita balik. Tapi doakan semua yang baik-baik. Kirim salam peluk cium kami pada Rania Qaisara. Nanti makngah kiss Sara banyak2 ye…

Walaupun hari ni cuti, aku masih ke ofis; boss minta masuk kerja. Hihi… Lega dapat siapkan segala urusan yang sepatutnya buat esok. Preparation awal itu penting. Jam 12, aku ke ofis bonda. Kami makan, sembang-sembang, terus balik ofis. Tapi entah kenapa aku terasa blur je. Masa hantar bonda balik ofis, aku salam + cium tangan. Tapi aku tak cium pipi + peluk macam biasa. Disebabkan rasa ralat yang teramat sangat, aku pun call bonda + sembang sampai gelak keluar air mata... (^_^).

Lepas lunch dengan bonda, niat asal aku nak jalan-jalan ke shopping mall. Cuci mata. Bukan selalu dapat cuti kan. Tapi bila bayang purse tengah nipis tambah pulak bayar tol guna duit syiling yang kumpul dalam kereta, end up aku balik rumah terus. Rasa aman damai bila duduk dalam rumah sendiri. Sehinggalah Mr Yobo balik kerja dan kami sembang sampai tertido.

Lesson learnt

1.    Setiap kali bangun pagi, senyum & baca doa. Kalau tak, confirm satu hari caca marba.
2.    Treasure bonda. Even though rasa dah treasure habis, topup lagi sehabis-habisnya. Kalau tak, confirm rasa kesal tak sudah.
3.    Cukaikan diri anda. Hihi… Simpan duit ‘bersepah’ itu bagus. Ibaratnya, don’t put all your eggs in one basket. Di saat-saat kecemasan macam hari ni, yang simpan di merata tempat itulah yang membantu.
4.    Reminding past is good. Treasure today is better. Explore tomorrow will be greater.



Blog aku yang dah bersarang ni entah ada yang membaca entahkan tidak. Tapi kalau ada yang membaca entry ni sampai habis, dan kalau ada yang terasa biasa-biasa je life aku, don’t judge me. Sebab aku tak hidup dalam life korang, maka aku tak tahu apa dugaan paling berat yang korang pernah rasa. Untuk aku, life is a book. Aku nak menulis buku aku sendiri supaya kalau panjang umur, aku takde rasa menyesal dengan memori yang aku pernah ada. Korang tulis lah buku korang supaya nanti aku pun boleh sama-sama belajar dengan pengalaman korang… hehe… babai. 

Sunday, 4 October 2015

#KAPK32015 Jamuan Makan Malam @ Grand Dinner

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t

Banyak gila Hanim tertinggal nak hapdet.. Sibuk yang teramat disertai dengan line internet yang slow..sobsob..

Sedar tak sedar dah hari ke-49 kami di sini.. Tinggal 4 hari je lagi.. Rasa macam sekejap sangat-sangat.. Macam baru semalam kami jumpa.. isy.. tamo sedih-sedih.. esok baru kite nangis-nangis k..

Apa yang nak kena ada untuk dinner ni sebenarnya?

Perkara paling wajib, no 1;

Pastikan dewan berserta PA System sudah dibook untuk hari yang berkenaan. Lepas tu, book meja, tangga, aksesori, dan sebagainya.. Dan semua tu kena book awal-awal.. takut pihak penyedia bizi pada hari berkenaan.. simple tak? Haa.. buat dulu, baru tahu simple ke tak.. hehe..


Perkara wajib no 2;

Makanan mesti baanyak dan sedap.. hahahahaa

Bertemakan Pearl & Diamond night, kami semua bersetuju agar dress code pada malam itu ialah pink.. Maka, bak kata Tuan Amad, 300 makhluk pink menyerbu Melaka dengan macam-macam gaya..

So inilah sedikit sebanyak gambar dinner.. Mostly memang dengan budak2 group aku jela.. I setia dengan group I.. hihihi... Mungkin tak segah dinner lain.. tapi Hanim syukur dan bangga sebab majlis berjalan lancar tanpa sebarang gangguan dan kecacatan..

p.s: Hanim win Queen of the night.. tak sia-sia sewa baju pengantin hokeeee.. (tangan di bahu, mata ke atas)

awekssss..

weheeee... I am the Queen!

Gigih beratur tunggu turn bergambo tau!

ajet2 je semua ni.. dunia je nii...

King n Queen of the night..

Men of the night..hihi

Boboy tanjat tibe2 menang cabutan bertuah.. hokeii.

Group 8 ~ my most loveliestttt Eagles.

Aweks pinkieee..

Sorang tu masih bujang.. cuba teka.. hihi

wefie sajooo...

Inilah Tuan Amad kami!!

My kekasih terbaik dari ladang.. single lagik niii..

another kekasih..hihi

Trio.. aku sayang korang banyak2..

Nampak tak.. asal kitorang duduk bertiga, mesti ada keempat, kelima dan seterusnya.

K... fine.. aku takde.. takpe..takpe..

Speckie paling win..hehe

Pix ni je yang semua dalam group ada.. lengkap...

Bestie kena duduk sekalikk.. nanad sila jeles..

adiah..adiah..ini wajib kutip..

my kesayangan...

Winner never lose, loser never wins, right?

my chanteks.. yg depan tu je k..


Dear my strong Eagles,
For all those time we spent together,
for all those tears we shed,
for all the joy we had in our days,
for the love i had in all of you,
Thank You Very Much!
I wont forget the kindness, the care and LOVE.
Till we meet again..

Wednesday, 19 August 2015

Day 2 ~ I miss you!

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum...

Huuuuuuu... untuk kesekian kalinya terpaksa berpisah dengan incek Yobo... sedihnye..

Kitorang dimaklumkan dua bulan training ni takde outing atau pulang bermalam ke kampung halaman.. serius sedih.. dah ala-ala tentera ni... sobs..

Baru hari kedua.. dah rindu kat buah hati kite.. huk2. so layan gambar jela malam-malam ni..



















wish me luck! wuwuwuwuwu... (TT_TT)


Thursday, 13 August 2015

Anak membesar, Ibu pun makin matang!

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Perkongsian ilmu berdasarkan sumber pakcik google:-

Bayi berusia 18 bulan hingga 24 bulan dah pandai buat apa?

- Mula berjalan tanpa perlu bergantung / pegang keliling sekurang-kurangnya 3 saat.
- Boleh meniru persekitaran ibu ayah / orang keliling. Cth; sapu sampah, menulis, buka pintu.
- Boleh memegang pinggan, sudu garfu dan cawan sendiri; kemahiran menggunakan jari-jari tangan.
- Mula berjalan menaiki tangga
- Pertuturan antara 3 - 50 perkataan. Sudah mula faham perkataan dan kosa kata.
- Pandai tendang bola.
- Kemahiran mengecam gambar.
- Kemahiran pakai / tanggalkan baju.

Bila ada baby dekat rumah, tak terasa cepat sangat masa berlalu. Tiba-tiba je dah dekat 2 tahun. Masa call Bunda tadi, konon-konon nak dengar suara RyAnis (sebab tak pandai bercakap lagi).. Tiba-tiba terdengar Anis sebut "Muu..muuu" (Ibu).. Peralihan dari panggil "mama" ke "ibu".

Bila cakap dengan Ryan, bunyi jadi "ekkk...ekkkk"... oke rasa nak gigit anak-anak burung ni..

Banyaknya perkara yang dapat belajar daripada anak-anak kecil. Masa RyAnis baru lahir, ketara sangat beza antara laki dan perempuan. Lelaki sifatnya lebih kasar dan gopoh - Ryan. Sedangkan Anis, sifatnya sangat-sangat lemah lembut dan sopan santun - sampai kadang-kadang rasa nak marah bila tengok minum susu pun alahai sopannyeeee...

Adanya RyAnis, kami belajar jadi sabar. Walaupun masih kurang tahap penyabar tu, tapi banyak perubahan daripada dulu. Kalau dulu, salah sikit je mula lah satu badan nak hangin. Ada je yang tak kena..

Paling best, bila tengok RyAnis buat something, terus pandang Bunda sambil tanya "kitorang dulu macam tu ke?".. Mana tumpah kuah kalau tak ke nasik, ye tak? hihi..

In the end...

Doakanlah ada rezeki RyAnis tengok baby baru.. =)

Tuesday, 28 July 2015

Calon Simpanan Penguasa Kastam W41

Bismillah..
Assalamualaikum..

Ya Rahman...mudah-mudahan warkah ku tidak mengguris hati pembaca sekelian..

Masa Ramadhan haritu Hanim ada buat Throwback Kerja Gomen kan.. (Klik SINI kalau nak baca)..

Masa tu status masih lagi calon simpanan... dan tak terfikir langsung akan ada peluang untuk dapat lantikan tetap ..


Tapi rezeki Allah memang datang dari arah yang tak disangka-sangka.. Hari ni status dah berubah ke:


Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat..

Kisahnya..

Hari raya ke-7.. Hanim masih bercuti raya masa tu.. Dapat panggilan dari Kastam.. Ingatkan panggilan nak bagitahu ada barang ke apa ke.. Sungguh-sungguh depa call sebab sehari sebelum tu ada 7 misscalled dari nombor yang sama. Even masa diorang call hari tu pun dah 3 kali missed called pastu Hanim check no tu baru Hanim call balik.. iyela..kekadang orang insuran dok telefon berpuluh-puluh kali kali kan..

Alhamdulillah.. Lepas dari Kastam call, Hanim mula cari kawan-kawan yang senasib.. dah wujud group Telegram dah pun.. Kebetulan kawan yang sama masuk JPA ni pun ke Kastam intake bulan Jun hari tu.. Banyakla bertanya dengan dia je..

InsyaAllah next post Hanim akan story sikit..

Friday, 24 July 2015

Tips Membeli Beg Tangan

Bismillah..
Assalamualaikum..

Korang ada Hand Bag?

Dah menjadi lumrah alam untuk wanita dan gadis-gadis, beg tangan adalah aksesori terpenting semua wanita. Bukan sekadar aksesori wanita, malah beg tangan wanita juga merupakan keperluan penting untuk kami, para wanita, memuatkan segala barangan peribadi kami. Sebab itu, jangan pelik kalau selongkat beg tangan sesetengah wanita, korang boleh rasa macam jumpa ‘peti harta karun’. Memandangkan fungsi beg tangan amatlah penting bagi semua wanita, meh Hanim nak kongsi sikit tips membeli beg tangan;
Pertama sekali, beli beg tangan daripada jenama yang berkualiti. Tidak semestinya anda harus berbelanja sehingga ribuan ringgit untuk memiliki seutas beg tangan yang berkualiti. Sekarang ni ada banyak jenama antarabangsa dan tempatan yang menawarkan koleksi beg tangan yang berkualiti dengan harga yang berpatutan. Bukak je website Zalora.. banyak gila choices beg tangan dia..Cantik..murah.. cantikkkkkk! Hei geram.. okey makk dah rambang mata.

Yang kedua, kena bijak memilih material beg tangan yang elok dan berkualiti. Ini kerana, penggunaan material yang berkualiti dapat menjamin jangka hayat beg tangan tersebut. Material yang tidak berkualiti menyebabkan beg tangan anda cepat rosak seperti terkoyak. Masa zaman belajar dulu, selalu beli beg tangan murah dalam RM20-30 gitu. Sudahnya, tak sampai sebulan, kulit beg dah menggelupas, terpaksa beli baru..
Ciri-ciri yang ketiga pula adalah ‘spacious’ atau mempunyai ruangan yang luas. Kalau  korang memang suka memuatkan segala keperluan anda di dalam satu beg tangan, rekaan beg yang luas merupakan pilihan yang terbaik buat anda. kalau beg tangan aku, dari luar memang nampak kecik. Tapi bila bukak dalam, hamboihhh.. satu rumah pun aku nak sumbat.
Dan yang terakhir, pastikan beg tersebut mempunyai compartment yang banyak untuk memudahkan anda menyusun barangan peribadi anda. Bukan itu sahaja, ciri-ciri ini juga berguna untuk anda mudah mencari barangan yang terdapat dalam beg tangan anda.

Sebab sekarang dah bersepah yang jual online, Hanim pun tak tahu nak cari kat mana. Hanim pun antara mangsa yang selalu kena tipu bila beli online ni.. Lepas tu tak serik-serik kan.. shopping online lagi.. Mujurla ada website Zalora.. Tak payah bayar dulu. Boleh Cash On Delivery. barang pun boleh check dulu sebelum settle payment. takde isu kena tipu lagi.. pe lagi, serbu la Zalora!

Thursday, 23 July 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Bismillah..
Assalamualaikum..

Hurrayyyy!!! Raya sudaahhhh..

Alkisahh.. Raya pertama tu, sepagi-pagi mungkin kami bertolak ke KLIA nak amik Dr Petai balik dari Mesir. Touch down pukul 8.50 pagi katanya.. Dah sampai pukul 10.30pagi pun belum ada batang hidung beliau kelihatan.. Ada jugak warga Malaysia yang beraya di KLIA menunggu flight dari Dubai yang masih tak kunjung tiba. Rezeki RyAnis pagi raya kot. Ada uncle yang jaga kat ERL KLIA tu bagi duit raya kat diorang.. kemain bahagia lagi tau budak-budak tu...

budak kecik tengah tu nama dia Sarah. 
Ryan & Anis teruja tengok anak mat salleh gamaknya.. Nama budak tu Miranda.. lembut je dia..


Seronok sangat tengok RyAnis berlari-lari main kejar-kejar kt KLIA. Entah anak sapa-sapa je dia buat kawan.
Ini jela gambar laki bini kami yang ada..sob..sob..

oke dah ready nak pergi beraya.. 

Balik rumah, tengok dah ada tetamu.. wow!kami anak beranak pun belum sempat beraya, laju betul deme ni..

Raya pertama, kami pusing rumah sanak saudara di KL. Selama ni pun beraya di KL memang best.. Sebab itulah masa nak tengok jalan kat KL ni tak jammed. Hari kedua - keempat, balik kampung Yobo di Taiping dan kampung Bunda di Penang.. Aku duduk sesaja dalam kereta pun dah rasa kematu punkoq, bebudak dua orang tu macam mana gayanya..

Side encik Yobo.. tiba-tiba semua bertukar jadi warna purple..

Ryan dah pandai menyembang... 

Tok umi kenaikan ryan kat pokok rambutan.

Malas nak layan aih..

budak banyak mulut.

alolor jibam jibam..






Raya kelima, kami ke Johor Bahru. Terlupa pulak nak buat wefie..Raya keenam, masing-masing tidur kat umah.. Penat.. hehe.. hari ni, semua dah mula kerja..

Bicara Hanim: Jalan dah mula penuh dengan kereta walau office tak penuh dengan manusia..