♥ Jom Follow ♥

Thursday, 17 January 2013

Senarai Dewan Kahwin

Bismillah...

Permulaan Journey untuk hidup baru... ayokkkkk....

Tengok Dewan Kahwin saya disini..

Masa mula-mula dapat tahu dah nak kahwin (masa ni takde terfikir nak kawin pun), I was like "oh, okey.. nak kahwin dah? hurmm... proceed jela..."... camtu je... takde rasa excited, takde rasa nak amik tahu etc.etc... But then, perasaan nak jadi orang "normal" tu tetiba je ada. Masa ni la terasa semua benda nak di DIY kan. Termasukla dewan... (-.-) sangat tak normal... Since angah kawin lagi, kitorang takde plan nak kawin kat rumah... leceh, renyah, penat etc... Makanya, wedding mesti di dewan supaya tak memenatkan keluarga. I read some bloggers punya facts, kena tempah dewan 1 year before wedding. Sekarang dah bulan Januari. Few month left.. Oh dear... dah lambat sangat ni!!!!

Tapi thanks a lot to B2B, exB2B n para bloggers sebab sharing their views and experience. Antara syarat dewan yang dipersetujui, dewan tu mesti boleh memuatkan sekurang-kurangnya 500pax at satu-satu masa, ada toilet yang best, ada aircond, ada bilik persalinan @ bilik rehat, banyak parking, MURAH. As for now, I could divide dewan-dewan ni dalam 3 bahagian:-

Part 1: Dewan Serbaguna + Pusat Komuniti

Mana-mana dewan bawah Majlis. e.g listed below senarai dewan kahwin under DBKL. (Klik sini untuk ke website DBKL)

  1. Pusat Komuniti Bukit Damansara (Phone : 03 - 2095 4652)
  2. Pusat Komuniti Taman Tun Dr. Ismail (Phone : 03 - 7728 7591)
  3. Pusat Komuniti Lembah Pantai (Phone : 03 - 2021 3642)
  4. Pusat Komuniti Bukit Bandaraya (Phone : 03 - 2096 2317)
  5. Pusat Komuniti Taman Koperasi Polis 2 (Phone : 03 - 6187 2023)
  6. Pusat Komuniti Seri Petaling (Phone : 03 - 9018 7285)
  7. Pusat Komuniti Taman Ibu Kota (Phone : 03 - 4023 8641)
  8. Pusat Komuniti Taman Melati (Phone : 03 - 6185 0600)
  9. Pusat Komuniti Sentul Perdana (Phone : 03 - 4043 4076)
  10. Pusat Komuniti Bandar Manjalara (Phone : 03 - 7963 3815)

So far SH dah cari kat MPS, MPPJ, DBKL and also MPAJ.. Malangnya semua suda full.. Sedih ='(

Part 2: Dewan under Agensi Kerajaan 

Dewan-dewan ni perlukan sedikit kegigihan sebab banyak sangat passing-passing.. Apa pun, SH senaraikan dewan-dewan yang SH dah pernah cari tapi terpaksa reject atas sebab-sebab tertentu. Contactnye boleh cari google k? (sorry SH tak simpan contact number, lepas call terus bye2)

  1. Dewan CAC UIA - Out of budget
  2. Dewan KAED, UIA - muat untuk 300pax only
  3. Dewan UTM, Jalan Semarak - sangat tak secure. (If ada any events macam exam ke hape ke, dorang terpaksa cancel majlis kita even dah booking awal2)
  4. Dewan Felda - kena amik pakej
  5. Dewan Gemala Sari, RISDA - kena amik pakej
  6. Dewan Centrium Setiawangsa - kena amik pakej 
  7. Dewan Masjid Wilayah - Off untuk tempahan, tengah renovate
  8. Dewan Masjid Negara - FULL
  9. Dewan FRIM - Full
  10. Dewan Wisma Sejarah - Kecik yang amat
  11. Kampung Pengantin - kena amik pakej
  12. Dewan Puspanita - kena amik pakej
  13. Dewan MARA - kecik
  14. Dewan SEROJA, Kementah (nak sangat dewan ni, tapi takde contact)
  15. Dewan Kem Wardieburn Setapak - FULL
  16. Dewan CIDB - Out of budget
  17. Dewan Prima LJT Melawati - kena amik pakej
  18. Dewan Berlian LJT Melawati - kena amik pakej


Ho... kalo susah sangat, SH buat je wedding kat dewan orang ramai Taman Melewar tu.. Tapi panas.. Dan kebanyakan dewan orang ramai ni tak mempunyai aircond.. kesian orang ramai...Kalau anda berada di bawah area Majlis Perbandaran Selayang, dan dah takde tempat nak buat, dewan orang ramai mungkin boleh jadi penyelamat. Maybe kurang selesa compare to dewan lain. But daripada buat kat rumah, SH rela pergi kat dewan ni.

Untuk sesiapa yang berminat menggunakan pakej dewan, sila abaikan note SH tu. Sebab SH dah ada katerer turun temurun, so tak dibenarkan sama sekali amik dewan berpakej.. sobsob... Jangan tak percaya. SH memang dah call semua dewan (kecuali yang Dewan Seroja tu), and sememangnya bukan rezeki. SH tamola doa orang lain cancel (takutnya imagine cancel wedding.. ohhhh). Mudah-mudahan SH jumpa rezeki kat dewan yang lagi cantekkkk...

Agak fed up jugak dah dekat seminggu lebih tak gak jumpa dewan ni kan. Tapi pencarian perlu diteruskan. Minggu ni plan nakgi wedding festival. Mana tahu ada cadangan dewan yang baru kan. Harap-harap Mr. Yobo ada sama.. Tak larat nak search dewan and frust sorang-sorang... (alasan je ni..) muahahahhaha....

Till then...
Latest: Tengok Dewan Kahwin saya disini..
Yang Masih Mencari Dewan,

Tuesday, 1 January 2013

Nak Loose Weight?

Bismillahirahmanirahim...


Hai gadis-gadis chubby.
         penat? sedih? terase kurang kasih sayang? ramai yang kate badan uols besar, montel, atau melabel uols kuat makan? bile beli baju takde sizelah, akak kedai tu tak bagi muke terus cakap 'dik, size besar dah habis lah.'. bile uols usha mamat hensem, die buat dek? mamat idaman reject korang sebab korang chubby? lepas tu takkan nak rase down dan rendah diri aje? tak boley! kene balas dendam okey! tunjuk yang korang lagi bagus, mamat tu rugi sebab die reject uols!macamane?



         mungkin uols sekarang tengah fikirkan cara nak turunkan berat badan tanpa perlu berpeluh, atau pun menghabiskan duit. mungkin uols nak kan care yang tak perlu uols bersusah payah. mungkin uols fikir, takpelah, maybe satu hari nanti lemak2 i akan pecah sendiri. maybe i pakai je losen ni lemak i boleh pecah, hilang la berat tu nanti. atau paling low of the lowest pon uols fikir, takpelah, i nak lelaki yang boleh terime i seadenye~ i nak lelaki yang pandang hati i, bukan rupe~

well, uols salah okey!

          zaman sekarang ni jangan harap nak laki macam tu! well, bukan i-ols nak kate takde, memang ade. tapi cube uols fikir balik, kalau uols mengharap lelaki yang pandang hati tak pandang rupe, adekah uols macam tu? tak,kan?? eeeaaaaa.. jangan tipu.. i-ols tahu okey~ i-ols tahu u-ols mengharap lelaki hensem yang memandang hati je bukan rupe. atau mungkin bukan hensem, tapi ade duit ke, bende lain ke ape2lah.

tak salah pun kalau uols mengharap cenggitu. uols nak yang hensem, yang tampan kacak bergaye. tapi uols kene berusehe. kalau uols nak yang tak pandang rupe, uols pon tak boleh tengok rupe. tapi kalau nak yang ade rupe, dalam post ni i-ols nak citer camne nak bagi uols ade rupe.

1. Malaskan makan.
mesti susah kan nak buat macam ni? tak uols. tak. uols je yang cakap susah sebenarnye tak. bile nak makan, malaskan diri. beli buah banyak2. buang semua gula-gula, cokelat, kacang kekacang, kerepek atau apelagilah bahan kunyahan mase lapang uols tu. cokelat ngan bende manis tu yang paling banyak kalori tau. jangan tertipu dengan majalah yang cakap boleh hilangkan stress bagai, tu sume propaganda je. gantikan dengan bijirin, oats, buah2 (macam buah anggur, apple, yang simple2), atau sayur. lepas tu tengok movie. haaa.. mesti kadang-kadang tengok movie terase nak makan makanan dalam movie kan? jangan. cakap kat diri sendiri- malas. pastu ngapngap buah-buahan tadi tu.

2. Minum air
kena minum air banyak-banyak. satu hari orang normal 2 liter. yang chubby ni kena minum lebih. maybe sekali minum, try habiskan 1 liter. ye, dramatik sangat. pujuk je diri suruh minum, tapi jangan lupe bernafas pulak uols. lepas tu gerenti uols asyik nak pergi toilet. takpe, pergi. yang ni ni uols takleh malas la. sebab nanti berterabur, nak basuh balik, jadi satu keje lain pulak. cube korang fikir lemak yang terbakar sebab uols kene bangun, jalan laju nak gi toilet. sikit je. tapi sikit-sikit lame2 jadi bukit. dalam case uols ni, sikit-sikit hilang tau-tau dah kurus. kehkehkeh tau kenape? air sangat membantu untuk meningkatkan kadar metabolisma kita. kadar metabolisma tu apa? iaitu kelajuan perpecahan lemak uols la. kalau rendah kadar tu, lambatla pecah. bile lambat, terkumpul dalam badan, tu yang berat naik tu.

3. Cara Pemakanan
Haramkan yang berminyak. kurangkan karbohidrat. nasi? NO. roti? NO. goreng pisang? NO. makap jenis sup-sup tu je. mihun sup, mee sup, sup sayur, sup ikan. kurangkan daging ayam atau lembu. sekali sekale takpe, tapi daging ikan kena selalu. lepas tu makan sikit-sikit, jangan sekali makan tu semua uols nak borong.  uols kene ade perasaan 'takpelah, esok ade lagi, i try makanan yang tu esok je'. pastu kalau esok uols tak jumpe lagi ke atau nauzubillah umur tak panjang ke, uols anggap je takde rezeki. jangan gelojoh. setiap kali makan, sejenis je uols amik. and sehari, maximum pemakanan berat ialah 3 kali. waktu kunyahan lain, makan buah atau sayur atau ape2 yang i cakap tu.

wow nampak sedapkan? go geddit!


okey mungkin ade suatu mase uols rindu nak makan makanan yang beminyakla carbohydrate la manis2 la. i-ols cakap, go for it, tapi sikit je, buat pelepas rindu katenyew. behagak sikit makan tu.ingat target nak kurus.

4. Senaman
yang ni i malas nak elaborate. uols sume dah tau, tapi uols malas kan. biaselah tu. kalau nak cepat lagi kurus, pegilah exercise.

5. Mindset 
untuk setiap makanan yang uols ambil, kuantiti dan kualitinya, uols kena fikir, 'Aku nak pakai baju cantik2'.


     i-ols tau camne uols rase, sebab i-ols dulu gemuk tau. sekarang ni dah mengecik sikit. hahaha i-ols amalkan yang i-ols sebut kat atas tu. lepas tu kakak i (si penulis lagi sorang tu) bagi makan herbalife. herbalife ni uols kene ingat tau, die bukan jamu. no no no. die nutrisi. i tak reti lagi nak explain secare mendalam, tapi cenggitulah. i-ols makan herbalife tu, lepas tu i-ols ikut rutin i-ols kat atas tu. memang laju berat turun. tapi mungkin u-ols tak nak makan herbalife sebab u-ols nak save duit. well, takpe. uols amalkan yang kat atas tu. herbalife ni tolong ape tau? tolong cepatkan process nak kurus, tolong shape kan badan, dengan tolong stabilkan hormon. tapi care tradisional yang macam i sebut kat atas tu la.

iols tahu perasaan menjadi chubby dan montel macam mana. sebab i pun pernah di kritik sebagai seorang yang gemuk.
=)


cheers and good luck uols!