♥ Jom Follow ♥

Monday, 31 December 2012

Gubahan Hantaran: Peach & Turquoise



.: Bismillahirrahmanirrahim:.


Gubahan hantaran ni ditujukan khas untuk abang aku. Tahniah Abangcik & Kak Ain! Selamat bertunang pada 22 Disember lepas. Entry ni sebenarnya nak tujukan khas buat Cik Nurul Azlen & Puan Anis Zuana sebab tolong siapkan hantaran bertunang abangcik. Tapi gambar diorang takde in action pulak. So gambar hantaran jela yang ada.

Dikisahkan.... planning bertunang ni dah ada sebulan awal. Dan kitorang hanyalah bidan terjun menyiapkan hantaran ni. Maka semuanya last minute punya la.. Asalnya nak color peach & turquoise, tapi susah naw nak mencari bunga kaler gitu, last-last jadi cream+biru cair.. Nasib baik cantik gak...

Hanim ni tangan batu, tak kreatif. So urusan pemilihan design hantaran ni diserahkan dekat Anis je. Planning asal nak hantaran camni:



Tapi kakak kedai bunga tu kasik idea baru... dia ajar kitorang buat camni:

belajar buat bunga hantaran ni dari 9pm sampai 1 pagi... (TToTT)

Kalau ikut estimate harga kakak tu, upah satu dulang dengan design camtu lebih kurang RM200. Kalau total 7 dulang, mak aihhhh... RM1400!!!


Cara design dalam imagination kitorang.. sangat tak kreatif... sobsob

End up, satu hari tu dipenuhi dengan kerja-kerja hantaran. Kitorang bahagi kerja untuk 3 bahagian. Yang pertama, siapkan base hantaran. Satu hantaran amik masa dalam 1 jam. Kakak kedai tu dah siapkan 1 so tinggal lagi 6. Nasib baik buat berdua dengan Azlen. So dalam 3 jam dah siap base. Base aje tau! belum masuk bunga-bungaan lagi.

Baru siap 7 bijk base hantaran.

Nak buat ni tak susah. Sekejap je belajar. Surela tak secantik dan sekemas kakak kedai tu buat. Tapi untuk amatur cam kitorang, puas hati dan kembang jugak la nak pandang hasil kerja sendiri. hehe

Antara barang-barang "disebalik tabir"

By the way, sekadar sharing. Barang-barang kat kedai bunga Lavender ni agak murah. Dan beliau berbesar hati untuk beri tunjuk ajar secara percuma sekiranya kita beli barang kt tempat dia. Aku kahwin nanti pun nak beli dari dia gak. So sila ke Prima Seri Gombak. Kedai beliau kat sebelah kedai buku Pustaka Rakyat.

In making of kotak kek. End up tak guna pun kotak kek sebab Mak Lok sponsor halwa buah... yeay! Free satu hantaran! 

Adatlakan, nak kahwin ni kalau kita anak orang kaya, atau kita memang kaya, dan tak kisah nak kuar belanja, upah jela kat kedai. Memang hasil dia lagi cantik daripada buat sendiri. Tapi untuk orang yang baru nak kaya macam aku ni, kena la berjimat dulu. Jangan berhabis kat kahwin tapi lepas kahwin kena makan ikan bilis je hari-hari. So kenalah pandai cari idea. 

Tadaaaaaa!! Siap! hehe... 

Memandangkan handphone aku taklah begitu indah, maka ini jela gambar yang ada. Tapi Hanim akan kidnap gambar dari kamera canggih abangcik.. Boleh tunjuk gubahan hantaran balasan daripada keluarga kak ain. Canteeeeekkkkkk!! 

Apa pun, terima kasih sangat kat kawan-kawan Hanim, Azlen & Anis. Pregnant+sakit badan pun Anis nak jugak ikut cari kedai bunga tu. Panas sampai melecur kaki terkena pistol gam pun, Lin tolong gak siapkan hantaran. Thanks yang tak terhingga.... Sayang korang! Auwwwww!!!

1 comment:

  1. cntik..berapa kos anggaran semua bila buat sendiri??

    ReplyDelete