♥ Jom Follow ♥

Tuesday, 2 April 2013

Menstruasi

Bismillahirahmanirahim..


Hello abangs abangs yang setia pada aweknye.Siapa rase die hensem?
       Pening? confuse? pernah tak rase penat ngan aweks uols? penatlaa nak layan, cam: 
   "eish, awek aku ni, hari-hari nak tanye aku sayang ke tak." 
   "eish awek aku ni, sikit-sikit nak kate aku tak sayang die,kalau aku tak sayang, takdelah aku layan die."
   "eish awek aku, apelah merepek aku nak tinggalkan die bagai. aku hado je asal die seru." 
   "eish awek aku ni, apehal emo tak pasal"
   "eish awek aku ni, tadi emo, tetibe gelak, tetibe nanges plak, pastu senyum, pastu sensetip tetibe."


     bukan aweks uols tak sayang korang. bukan die nak buli uols. perempuan selalu rase insecure. die selalu nak perhatian. uols rase mengada-ngada ke, manje? kalau uols rase perangai aweks uols tu mengade-ngade, haaa.. bawak berubahla perangai uols tu. perempuan bukan mengada-ngada (well sometimes mengada-mengada lah kan especially bile shopping) tapi kalau die tanye uols sayang die ke tak, die nak perhatian uols,  sebenarnye aweks uols tu nak manje2 ngan uols. kalau uols rase rimas, uols memang rugi and well, hati batu jugak. perempuan manje ni selalunye penyayang.   well, dependslah. iols tak kenal awek korang, so iols tak reti nak bagi jaminan rugi. buatnye die pisau cukur, naya iols.

     jangan marah awek uols tu selalu sangat. tapi cakap la dengan nada yang boleh bawak berbincang. jangan tegur direct, tapi tegur dengan nada 'suggesting'. kalau aweks uols tu ceritekan masalah, uols dengar je, tak payah bagi jalan penyelesaian, unless die mintak. respon uols mestilah macam back up awek uols tu, macam.. "yeke..siannye.." "ohh.. kesahnye.." ...... ala, macam perempuan selalu gosip2 tu.. kalau uols takde idea sangat, diam, angguk-angguk je. sebab sifat perempuan ni suke bercerite.. unless die nak orang tolong die, baru die cakap terang-terang macam "ape pendapat awak?" haa.. tu maknenye die memang tengah ade keraguan dalam hati die, die tak tahu nak decide. mase tu baru uols try suggest. kalau die taknak terime, jangan kecewa. cakap je "okey." 



    tapi, bile awek uols tengah PMS, masa tu tahap kesabaran uols memang kene berlipat ganda. masa tu lah hormon aweks uols tu berterabur bersepah. ompompuan ni hormon penting dia ada banyak, laki-laki ade satu je hormon penting dia. bayangkan la 1 hormon perempuan tu ada banyak function, pastu hormon dia ada banyak, pastu berterabur. umpama jus buah naga, buah mangga, buah durian, buah pisang, buah oren berterabur atas lantai. haaa kan melekit serabut tu. macam tu la otak dan perasaan perempuan time dia tengah PMS. tapi takpe, bendehalah PMS tulah yang buat uols laki2 ni hado kat bumi ni~ 

     masa PMS tu, kadang-kadang sebab hormon yang berterabur tu, otak perempuan tak berape stabil, so perasaan perempuan selalu bercampur baur. lagi uols bersabar ngan dia, lagi dia sayang uols. perangai perempuan ni macam wave. kadang-kadang kat atas, kadang-kadang kat bawah. bile kat bawah, uols kene sabar. sebab bile die naik atas balik, uols jugak dapat benefitnye, sebab mase tula die sporting. hahah.

      perasaan insecure masa PMS makin berganda. masa tu aweks uols mungkin tuduh uols nak tinggalkan die la, pastu merayu-rayu jangan pergi, macam budak-budak 10 tahun merengek kat kaki mak die tak bagi pegi keje~ (hahaha adek iols dulu macam tu tau, siap kejar kete mak iols lagi. haha tapi skang blaja dokter okey kat egypt!) kadang-kadang macam orang mabuk jugak, cerita possibilities yang sedih-sedih. biase la tu. uols layankan aje. layankan tu maksudnye pujukkan aje, jangan pegi sambung pulak cerite sedih tu. macam iols cakap, lagi uols sabar, lagi sayang aweks uols kat uols. 

    ade sesetengah pempuan akan bertambah nafsu makan die. uols jangan halang, tapi kawal. makanla ape2 pun, tapi dalam kuantiti yang sikit. sebab nanti kalau die gemuk, uols gak yang tak suke kan? suruh awek tu minum air kosong banyak-banyak. ada orang kate minum susu. tapi iols sebagai perempuan, tryla kan, tak nampak pun efek die. mungkin iols tak perasan kot. iols minum air kosong je banyak-banyak.

aaaah. kalau nak cerite perempuan PMS memang panjang. pointnye, perempuan memang pelik. lelaki yang bertuah ialah lelaki yang banyak sabar, dan yang dapat perempuan yang tak pelik(percayela, mesti die bukan perempuan). sempoi macam mane pun perempuan tu, sudut hati die mesti bergetar gak naluri perempuan tu.


good luck la. semoga aweks uols menjadi ibu yang baik pade anak2 uols. =)



PS: perempuan dalam entry ini ialah mengikut perempuan normal standard baik, bukan jenis pisau cukur atau perempuan tahi suke mainkan perasaan orang, atau jenis queen control.

PS: minum herbalife, stabilkan hormon balik. heheheh


No comments:

Post a Comment