♥ Jom Follow ♥

Wednesday, 14 March 2012

Life Is Short, Enjoy Your Life.


Bismillah.

Assalamualaikum.

Today is better than Yesterday..

Since aku kecik, aku ada satu Ideal Image yang aku nak jadi or ambitios nak jadi. Somehow when I turns 22 years-old, aku mula 'hilang' identiti. Tak tahulah sama ada masa tu aku baru berjinak-jinak dalam alam pekerjaan or aku kena shock sebab dah mula pegang duit sendiri (sampai sekarang kott..haha) atau aku belum nak adapt life aku. Yang pasti, pada usia 22-current, aku dah tak follow Ideal Image yang aku ambitious sangat nak jadi satu masa dulu.

Semalam, aku baca buku Atie bagi as a gift (Thanks sayang!). Lepas habis baca nanti baru aku cerita pasal buku tu ye. Honestly speaking, aku sangat tak suka baca buku dalam Bahasa Inggeris sebab otak aku lambat pickup tang bahan bacaan English ni. (Tips sukahati aku: baca buku bahasa Inggeris dengan kuat supaya telinga dengar and hantar kat otak untuk translate dan ingat dengan mudah dan cepat).

First chapter dalam buku tu sangat simple. Be Yourself. Of course la ada situasi sebenar untuk moderate topic ni kan. In conclusion, baru aku realize yang sejak aku kerja, aku selalu imitate orang lain & tend to think much. Bukan nak kata thinking tu problem, but then, fikir terlalu banyak will cause distraction in our mind. Aku perasan each time aku nak communicate, kena pikir dulu macam “kalo aku cakap camni, dia oke tak? Ke dia sensitip sangat? Ke dia tacing ke nanti?” In the end, jadiklah komunikasi tak berkesan.

Tapi idak le aku kata nak cakap tu tak payah pikir. Kalo menda bagus, cakap jela. Even if orang tak suka, tapi if benda tu betul, apa kau kisah. Janji tak buat musuh sudah..

Aku baca buku tu dari 5.30 petang sampai 6.15 petang sambil tunggu nak masuk kelas. So dalam kelas, terus nak practic sebab masa kat kelas baru dapat jumpa balik kawan-kawan sekepala. Result: Unsuccessful sebab aku still try to be perfect. *sigh*. (Try to be perfect bagi aku adalah ayat lebih positip daripada *takut salah*.. sekian)

Balik tu baru dapat sembang macam biasa dengan kawan-kawan. Oke bagus. Puas hati kejap.

On the way balik rumah (perjalanan sejam ye), try pasang IKIM.FM. Cakap.cakap.discuss.cakap.diskuss. Dah nak sampai rumah, Ustaz jemputan tu cakap “Life is short, enjoy yourself”. Ok aku tipu. Dia cakap “Life is short, so live to the fullest as if kita hidup hari ni je” sebab bila kita rasa esok kita nak mati, hari ni kita akan try untuk buat the best.

Tapi aku lebih tertarik dengan adik Uzma punya ayat “hidup ni macam setitis hujan. Siapa tahu dengan setitis hujan boleh terbina sebatang sungai?” (Uzma ni penerima anugerah cemerlang 8A PMR tahun lepas ye). Tambah lagi “tapi tengok la betul-betul, sungai tu hanya terbentuk bila setitis hujan tadi dikumpul jadi banyak dan hujan turun berhari-hari. Dalam erti kata lain, setitis air ni ibarat usaha kita. Bila kita terus menerus dengan usaha kita, Insya Allah rewardnya berbaloi ibarat sebatang sungai tadi.”

ok budak. I love your spirit.

As the slave of Allah, aku still cari reason WHY aku dihidupkan kat bumi ni and apa yang aku cuba nak achieve. Yelah, exam kat dunia ni sekali je. Kalau aku tak dapat A+ pun atleast aku mesti usaha nak capai A solid. Exam dunia bukan leh repeat macam exam kat sekolah. Once the time is past, there is no turning back. But we always have time to enhance apa yang dah jadi semalam. Sebab tu kita kena keep on learning from experiences.

So untuk aku sendiri, adik-beradik aku (especially) Dukturah Hanum yang kat Egypt, Amirah n Intan serta sesiapa sahaja yang rasa berkaitan, sila kuatkan iman dan pendirian anda. Jangan sesekali goyah. Once kau dah lahir kat muka bumi ni, takde sebab ko nak masuk balik perut mak n susahkan mak angkat kau dalam perut. Camtu jugak dengan usaha. Once kau dah belajar, jangan benti belajar n terus maju ke depan. Once kau dah mula bisnes A, jangan quit tapi cari cara untuk majukan bisnes kau. Ada faham? (Baiklah! Aku paham!).

 Good Luck!

2 comments:

  1. salam...
    boleh saya tahu nama buku tu...?

    ReplyDelete
  2. salam.
    Tajuk dia 'How To Enjoy Your Life And Your Job' by Dale Carnegie. ;)

    ReplyDelete