♥ Jom Follow ♥

Monday, 4 August 2014

Travelog Malaysia: Jalan-jalan Cameron Highland


Bismillahirrahmanirrahim.

Kalau dah namanya suka berjalan, wajiblah round satu Malaysia dulu.. Iya dak? Hehe.. Jangan lupa, tahun ni tahun melawat Malaysia. Bukan setakat mempromote pelancong asing semata, kita sebagai rakyat Malaysia pun kenalah support dan hargai Negara kita sendiri.

Kali ni kita nak berjalan-jalan dekat Cameron Highland, Pahang. Pahang ye, bukan Perak ye kawan-kawan. Hehe.. Berjalannye dah lama.. tapi baru nak story kat uolls. Jalan-jalan kali ni bersama-sama keluarga mentua Hanim. Maka kami bertolak dari arah Taiping. Hanim dah beberapa kali ke Cameron Highland tapi setiap kali naik, feeling tu masih berbeza. Mungkin sebab naik tu dengan orang-orang yang berbeza kot…  hihi.. Apapun, kalau dari arah utara mahupun dari arah KL, mohon naik melalui Simpang Pulai sebab laluan Tapah agak berbahaya dan selekohnya tajam-tajam belaka (sumber review rakan-rakan blogger). Nanti ambil Exit Simpang Pulai, terus ke kanan dan follow signboard Cameron Highland. Memang confirm sampai. Dari Exit Simpang Pulai nak ke atas tu ada dalam 1 jam jugak. Disebabkan jalannya bengkang bengkok, kalau sesiapa tak tahan, jangan lupa sedia plastik awal-awal.

Sampai Cameron, kami beli peta dulu.. haha.. gigih kan nak beli peta..  .

RM4.00 per map. Murah..murah

Basically Cameron Highland ada 3 bahagian utama yang wajib lalu; Kea Farm, Brinchang, Tanah Rata. Tambahan 1 lagi kawasan Ringlet. Tapi Ringlet ni dah jauh ke hujung sangat, kami tak pergi pun ke situ. 

Nah.. untuk rujukan kalau nak pusing-pusing nanti.

Since kita daripada Simpang Pulai, maka map tu dibaca dari atas. Kitorang jalan terus ke hujung dekat-dekat dengan Ringlet. Lepas tu baru patah balik ke arah Simpang Pulai sambil-sambil menyinggah shopping dan cuci mata. Sebab pergi ni sehari je maka masa tu perlu dirancang dengan bijak. Heee.. 


Ini kawasan town dia.. lebih kurang la.. Hospital, Bank dan macam-macam keperluan boleh cari dekat sini.

Perhentian pertama kitorang ialah MARDI. Boleh lah singgah kalau nak tengok macam-macam jenis tanaman dan belajar tentang tanaman-tanaman. Tanya je kat pegawai sini, nanti diorang explain like a pro. Kalau nak beli benih pokok pun ada banyak jenis kat sini.

Mak mentuaku beli pokok halau nyamuk. Bau memang kuat tapi since sumber natural, hasilnya pun mungkin lebih kuat (lupa nak tanya mak kesan pokok ni.. huhu).

Dari Tanah Rata, kami naik ke Pekan Brinchang.

Pekan Brinchang ni famous dengan pasar malam tapi kena datang waktu petang baru jumpa pasar tu. Kami tak singgah dekat dua-dua pitstop ni. Dari Pekan Brinchang menuju ke Kea Farm  ada baaaanyaaakkk sangat jual Strawberry. Hanim tak ingat macam mana nak pergi tempat yang kitorang pergi tu. Tapi kalau korang jalan-jalan tu, cuba cari pintu gerbang yang ada tulis “Strawberry Village”. Kalau dalam map tu, mungkin dekat area Big Red Strawberry Farm kot. Tapi tryla cari pintu gerbang ni sebab dalam tu penuh dengan kawasan penduduk yang jual strawberry. Semestinya boleh petik sendiri.

Abang petik yang gemok-gemok je taw.

Next Pitstop is Boh Tea Plantation.. hehehe..

Ladang Teh Boh.. Laluan dia sangat sempit..Dan terlalu ke dalam. Kalau tak berani bawa kereta kat laluan camni, cuba ke Cameron Valley atau Bharat Tea. Lepas sampai kilang Teh Boh ni, kena panjat bukit pulak. Kena pulak hari tu kami pergi bawak mak mentua, so memang penatttt nak naik atas tu oi..  Endingnya kami semua pakat mengah kat atas bukit tu.




Menurut salesperson yang kat Boh Tea, Garden Tea camni hanya ada dekat kilang ni sahaja. So memang takleh jumpa kat mana-mana hypermarket. Tiga-tiga jenis ni ada fungsi yang berbeza. Kalau dapat baca kat tin tu, cuba baca. Yang Bukit Cheeding tu teh nya jenis strong dan pekat sikit. Sesuai untuk buat Teh Tarik . Wangi lak tu.  Gunung Chantik tengah-tengah tu baunya tak berapa kuat dan agak mild. Tapi sesuai untuk buat teh o dan teh tarik. Dan last sekali, Palas Afternoon Tea; sesuai untuk minum petang sambil melepak-lepak tengok langit dan berangan… Cecewahhh..

Naik atas lagi

Naik sikit ke atas, kitorang singgah di vegetables market. Waahh… banyak gila mak mentuaku bershopping. Hanim pun tak lepas peluang jugak, shopping bagi pihak bunda. Hehe.. Kalau masa awal-awal tadi terlepas nak beli Strawberry, belilah dekat sini. Memang berlambak-lambak, murah, gemok-gemok.. nyummm… Kalau korang gila cerita korea dan terasa nak makan keledek bakar, boleh beli keledek madu.. sedap dan sangat manis.. Kukus pun sedap jugak.. (last month bunda ke Cameron, ada konvensyen katanya. Sekali dia borong segala sayur, buah-buahan, dah macam nak bukak kedai gamaknye… (=,=))
 
Dan yang terakhir, Lavender Garden. Masuk kena bayar RM5 per person (kot..dah tak ingat). Pusingla sakan habis-habisan bagi berbaloi sikit RM5 tu kan.. haha..


Kitorang beli pokok lavender dengan satu lagi pokok yang ada bau macam minyak urut. Amoi kedai tu cakap pokok tu elok kalau buat ubat.. Tumbuk daun tu sampai lumat pastu sapu je tempat lenguh-lenguh, sakit badan, dan lain-lain. Pokok lavender tu pulak wajib letak dalam aircond. Malangnya kitorang beli anak pokok tu masa musim panas, maka anak-anak pokok itu tidak bertahan lama. Habis kering dua-dua tu.. Pokok halau nyamuk yang mak beli jugak yang hidup. Nampak benaw tangan kayu kitorang berdua ni.


Kitorang solat on the way turun kat kaki bukit tu. Lepas tu masing-masing terlelap dalam kereta. Kesian abang drive sorang-sorang..

Sekian entry kali ini. Akan datang, Travelog ke Phuket, Thailand.

1 comment: